ΟΗΕ: Σχεδόν 900 μετανάστες πνίγηκαν φέτος στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης

Μακραίνει δραματικά η λίστα των νεκρών προσφύγων και μεταναστών, που προσπαθούν να φθάσουν δια θαλάσσης στις ακτές της Νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο αριθμός πλησιάζει τους 900, μετά και το νέο ναυάγιο, χθες, ανοιχτά της Λιβύης. 

Η ακτοφυλακή της βορειοαφρικανικής χώρας ανέφερε ότι ανέσυρε πέντε νεκρούς- δύο άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί, και διέσωσε άλλους 65 μετανάστες μετά τη βύθιση του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί με την ελπίδα να φθάσουν στη γηραιά ήπειρο.  Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι πολίτες του Σουδάν, ενώ ανάμεσά τους ήταν επίσης υπήκοοι της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Τυνησίας. 

Οι λιβυκές αρχές έκαναν αρχικά λόγο για δεκαπέντε ως είκοσι αγνοούμενους, ενώ εκπρόσωπος της UNHCR στη Γενεύη ανέβασε τον αιρθμό των θυμάτων σε 40 νεκρούς και αγνοούμενους. Το λιβυκό πολεμικό ναυτικό ολοκλήρωσε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή και κάλεσε τους αλιείς της περιοχής να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο να βγουν στην επιφάνεια πτώματα αγνοούμενων.

Κατά τους υπολογισμούς της UNHCR και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Λιβύη βρίσκονται ακόμη 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έφυγαν από τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία και τους διωγμούς, καθώς και 800.000 μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης