ΟΗΕ: Σταδιακή απομείωση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Νταρφούρ

Τη σταδιακή απομείωση των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν ενέκρινε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο και η Αφρικανική Ένωση είχαν εισηγηθεί την παραπάνω πρόταση στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο μήνα.

Ο πόλεμος στην Νταρφούρ ξεκίνησε το 2003 όταν επαναστάτησαν κυρίως μη αραβικές φυλές εναντίον της αραβικής κυβέρνησης του Σουδάν. Μια κοινή ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ, γνωστή ως UNAMID, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή εδώ και μια δεκαετία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι και 300.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Σύμφωνα με το χθεσινό ψήφισμα, το οποίο προεκτείνει την παρουσία της UNAMID έως τις 30 Ιουνίου 2018, ο μέγιστος αριθμός στρατιωτών της αποστολής θα μειωθεί από τις 15.485 στις 11.395 και ο μέγιστος αριθμός αστυνομικών θα μειωθεί από τις 3.403 στις 2.888, τους πρώτους έξι μήνες του 2018.

Η μείωση αυτή έρχεται μετά από την πίεση που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον ΟΗΕ να μειώσει τα έξοδά του και να γίνει πιό αποδοτικός. Την Τετάρτη οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν σε συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό για ειρηνευτικές αποστολές ύψους 7,3 δισ. δολαρίων (6,4 δισ. ευρώ), μειώνοντας τις δαπάνες κατά 600 εκατ. δολάρια (525 εκατ. ευρώ).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης