ΟΗΕ κατά Μαδούρο για τη βία στους διαδηλωτές

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας διέπραξαν εκτεταμένες και προφανώς σκόπιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι ενέργειές τους υποδηλώνουν «πολιτική με στόχο να καταστείλουν τους αντιφρονούντες και να ενσταλάξουν τον φόβο», αναφέρει σε έκθεσή της η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάνοντας έκκληση για περαιτέρω διερεύνηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να αποφυλακίσει διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως και να σταματήσει την παράνομη χρήση των στρατοδικείων για δίκες πολιτών.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν υπό κράτηση από τις 31 Ιουλίου, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 5.000, οι οποίοι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους από τον Απρίλιο, αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι κρατούμενοι συχνά κακοποιούνται, σε κάποιες μάλιστα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις υποβάλλονται και σε βασανιστήρια.

«Αξιόπιστες και συστηματικές μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων υποδηλώνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν συστηματικά υπερβολική βία για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές, να καταστείλουν τους διαφωνούντες και να ενσταλάξουν τον φόβο», αναφέρει ο οργανισμός σε έκθεσή του έπειτα από τις πρώτες διαπιστώσεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 8 Αυγούστου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, μοτοσυκλέτες, αντλίες νερού και αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, όπως αναφέρεται.

Οι ίδιες, αλλά και άλλες φιλοκυβερνητικές οργανώσεις θεωρούνται υπεύθυνες για τους θανάτους 73 ανθρώπων από τον Απρίλιο, ενώ δεν έχουν ακόμη αποδοθεί ευθύνες για τους υπόλοιπους 51 θανάτους, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Ο συνολικός αριθμός των 124 νεκρών περιλαμβάνει εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σύμφωνα με την κυβέρνηση σκοτώθηκαν μέσα στον Ιούλιο και άλλα τέσσερα που φέρεται ότι σκοτώθηκαν από διαδηλωτές, αναφέρεται.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης