ΟΗΕ: Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμού έως και 14 εκατ. άνθρωποι στην Υεμένη

Έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε «πρώιμο στάδιο λιμού» τους προσεχείς μήνες στην Υεμένη, αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, προειδοποιεί σε εσωτερικό σημείωμά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία, από τους οποίους 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής», υπογραμμίζει ο Λόουκοκ στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 18η Οκτωβρίου και διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μεγεθυνθεί κατά 5,6 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στην Υεμένη που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του λιμού στα 14 εκατομμύρια», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος πρόκειται να εκθέσει σήμερα ενώπιον του Σ.Α. την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.

Τη 16η Οκτωβρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) είχε εκφράσει φόβους ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό τους προσεχείς μήνες.

Η κρίση στην Υεμένη «συνδέεται άμεσα με την ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται στη χώρα, προσθέτει ο Λόουκοκ στην αναφορά του, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά «45%» και ότι το ριάλ, το νόμισμα της Υεμένης έχει «υποτιμηθεί κατά 47% έναντι του δολαρίου». Από τον Σεπτέμβριο «έχει χάσει το 20% της αξίας του» και «οι συνέπειες αυτής της υποτίμησης πλήττουν κάθε οικογένεια στην Υεμένη», συμπληρώνει.

Όπως τονίζει στην Υεμένη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Υεμένη η «μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση» με «πάνω από 200 εταίρους να προσφέρουν βοήθεια και προστασία» μέσω ενός διεθνούς προγράμματος αρωγής. Για να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση στη χώρα, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι δωρεές, να διατηρηθούν και αν είναι δυνατό να επεκταθούν οι εισαγωγές σε όλα τα λιμάνια της Υεμένης, αναφέρει ο Λόουκοκ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης