Ξεκινούν οι εργασίες της 56ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια

Στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας μετατρέπεται από σήμερα ως την Κυριακή το Μόναχο, όπου διεξάγεται η 56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια (MSC), με την συμμετοχή περισσότερων από 500 αξιωματούχων από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περίπου 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η «φθίνουσα αντίληψη της έννοιας της ‘Δύσης’» («Westlessness»), ενώ θα συζητηθούν ακόμη ανοιχτές διενέξεις, θέματα κυβερνοασφάλειας και δημόσιας υγείας.

Την έναρξη της Διάσκεψης θα κηρύξει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων ξεχωρίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Κίνας Γουάνγκ Γι, του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι και της Ινδίας Σουμπραχμανγιάμ Γιαϊσανκάρ, οι Aμερικανοί υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας Μαρκ Έσπερ και Νταν Μπρουϊγιέτ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη με πολυάριθμη αποστολή, επικεφαλής της οποίας θα είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η οποία θα συμμετάσχει σήμερα σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρών θα είναι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι.

Εν μέσω της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, στην Διάσκεψη θα δώσει το παρών επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Την Κυριακή, μετά τη λήξη της Διάσκεψης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει συγκαλέσει την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Από την γερμανική κυβέρνηση ωστόσο έχει διευκρινιστεί ότι η συνάντηση δεν εντάσσεται υπό καμία έννοια στο πρόγραμμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, ενώ στο περιθώριο της Διάσκεψης θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Βόρεια Μακεδονία, το Κουβέιτ και την Λιθουανία, καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θα συναντηθεί επίσης με την συμπρόεδρο των γερμανών Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιόχαν Βάντεπουλ. Στο πλαίσιο, ακόμη, συνάντησης του κ. Δένδια με τον ομόλογό του από την Μογγολία πρόκειται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας για τον τουρισμό και την άρση των θεωρήσεων εισόδου.

Στη διάρκεια της Διάσκεψης το κέντρο του Μονάχου προβλέπεται πως θα είναι απροσπέλαστο, καθώς, πέρα από τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τον αποκλεισμό τομέων της πόλης, προγραμματίζεται να γίνουν διαδηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ καθώς και των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Επί ποδός έχουν τεθεί περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών, αλλά και drones.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης