Νότιο Σουδάν : Εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε την Παρασκευή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Νότιο Σουδάν ως την 31η Μαΐου 2019 και κυρώσεις σε βάρος δύο ανώτατων αξιωματικών του στρατού της χώρας, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν οδηγήσει, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου, στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, την οποία είχαν καταρτίσει και καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση οι ΗΠΑ, υιοθετήθηκε οριακά, με τις ψήφους εννέα χωρών-μελών του. Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες τέσσερις χώρες απείχαν.

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ότι το εμπάργκο όπλων έχει σκοπό να σταλεί ένα μήνυμα στους ηγέτες του Νότιου Σουδάν, το οποίο κατ’ αυτήν είναι «αρκετά με τις καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς» στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης.

«Ο λαός του Νότιου Σουδάν έχει υποστεί αδιανόητα δεινά και ανείπωτες φρικαλεότητες. Οι ηγέτες του τον έχουν παρατήσει στην τύχη του. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τερματιστεί η βία», είπε η Χέιλι.

Το εμπάργκο επιβάλλεται διότι «τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν από ένοπλες ομάδες για να πυροβολούνται πατέρες μπροστά στις γυναίκες και στα παιδιά τους, για να λεηλατούνται οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια ή για να διαπράττονται επιθέσεις εναντίον γυναικών και κοριτσιών», πρόσθεσε η αμερικανίδα διπλωμάτισσα.

Η απόφαση εξουσιοδοτεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να καταστρέφουν ή να κατάσχουν ή να εμποδίζουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τις παραδόσεις φορτίων όπλων και πυρομαχικών στο Νότιο Σουδάν.

Η απόφαση εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του ΣΑ για την «αποτυχία των ηγετών του Νότιου Σουδάν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες» και «καταδικάζει τις συνεχιζόμενες και κατάφωρες παραβιάσεις» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και της ελεύθερης ανθρωπιστικής πρόσβασης που συνήφθη το 2015.

Στο Νότιο Σουδάν, το οποίο αποσχίστηκε από το Σουδάν -με τη σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον -κι έγινε το νεότερο κράτος του κόσμου το 2011, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το 2013, λόγω των πολιτικών διαφορών μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του τότε αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ.

Πάντως έξι χώρες (Ρωσία, Κίνα, Αιθιοπία, Ισημερινή Γουινέα, Καζακστάν, Βολιβία) απείχαν στη χθεσινή ψηφοφορία, γεγονός που κατέδειξε τον βαθύ διχασμό του ΣΑ (και) στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης