Νόμπελ Ειρήνης: Τα φαβορί για το φετινό βραβείο

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν – όπως κάθε χρόνο. Η διαδικασία προχωρά με άκρα μυστικότητα. Μέχρι στιγμής, το μόνο που είναι γνωστό λίγο πριν από την ανακοίνωση στο Όσλο είναι ότι υπάρχουν 331 υποψήφιοι – 216 μεμονωμένα άτομα και 115 ομάδες - για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Τα στοιχήματα ωστόσο δίνουν μία εικόνα, αν και οι προσωπικότητες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους, από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν έως τον Κάρλες Πουτζδεμόν, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Ποιος θα είναι ο φετινός νικητής λοιπόν;

Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε Ιν

Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αντάλλαξαν θερμές χειραψίες στα σύνορα, σκορπίζοντας ελπίδες για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ και το τέλος του πολέμου, 65 χρόνια μετά τις εχθροπραξίες.

Το πρόβλημα σε αυτό το Νόμπελ Ειρήνης είναι κατά πόσον οι προθέσεις του Κιμ είναι ειλικρινείς. Μένει να φανεί εάν η Νορβηγική Επιτροπή θα απονείμει το βραβείο σε ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο.

Ντόναλντ Τραμπ

Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να πάρει το δικό του μερίδιο. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που ήρθε τόσο κοντά με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, μετά τη Σύνοδο της Σιγκαπούρης – έστω και αν μερικούς μήνες πριν, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ απειλούσε να καταστρέψει τη Βόρεια Κορέα.

Σε κάθε περίπτωση, μία ομάδα 18 Ρεπουμπλικανών έγραψε στη Νορβηγική Επιτροπή να αναγνωριστεί ο ρόλος του στην κορεατική χερσόνησο. Αρκετοί είναι επίσης που πιστεύουν ότι πρέπει να του αναγνωριστεί ότι άνοιξε έναν διάλογο με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν σπάζοντας τον πάγο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Άγκελα Μέρκελ

Οι πιθανότητες της «σιδηράς κυρίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι η φετινή νικήτρια απορρέουν κυρίως από τη συμβολή της στο προσφυγικό. Παρά τις έντονες αντιδράσεις στη χώρα και την κυβέρνησή της, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε «ja» στους πρόσφυγες ανοίγοντας τα σύνορα για εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που αναζήτησαν στη Γερμανία μία διέξοδο από τον εμφύλιο και ένα καλύτερο αύριο.  

Αλέξης Τσίπρας - Ζόραν Ζάεφ

Ένα ακόμη δίδυμο που περιλαμβάνεται στα φετινά φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης. Η συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία κατέληξαν επί της αρχής οι δύο άνδρες, αισιοδοξώντας να τερματίσουν μία διαμάχη ετών (και συνεπακόλουθα να ανοίξει ο δρόμος της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ) συνάδει με τη φιλοσοφία της Επιτροπής.

Συμφωνίες έπειτα από διαπραγματεύσεις αντί κυρώσεων φαίνεται μέχρι σήμερα να επιβραβεύονται από τη Νορβηγική Επιτροπή.

Πάπας Φραγκίσκος

Υπάρχουν βέβαια και άλλα γνωστά ή λιγότερο γνωστά ονόματα, τα οποία είτε έκαναν φέτος την παρθενική τους εμφάνιση στη λίστα των υποψηφίων είτε έχουν προταθεί ξανά στο παρελθόν.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος με το προφίλ του φιλελεύθερου ρεφορμιστή προτείνεται κάθε χρόνο από το 2013. Εάν δεν πάρει ούτε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, θα οφείλεται στα αργά αντανακλαστικά του στο σκάνδαλο παιδεραστίας σε Ιρλανδία, ΗΠΑ και Χιλή, για τα οποία έχει επικριθεί έντονα.

Οι υπόλοιποι

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), o Κογκολέζος γυναικόλογός Ντένις Μακουέγκε για την προσφορά του ενάντια στη σεξουαλική βία, ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι, ο οποίος φυλακίστηκε και μαστιγώθηκε υπερασπίζοντας την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών, η οποία υπήρξε στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια σε πολιτικές του Τραμπ, όπως η ταξιδιωτική απαγόρευση και ο χωρισμός των οικογενειών των μεταναστών κατέχουν επίσης μία θέση στη φετινή λίστα των υποψηφίων.

Τα γραφεία στοιχημάτων ποντάρουν επίσης στον πρώην Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος διέφυγε στις Βρυξέλλες μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα πέρσι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης