Ν.Υόρκη: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την Ημέρα των Ευχαριστιών

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και το άγρυπνο βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν χθες στη Νέα Υόρκη την 91η ετήσια παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών η οποία σηματοδοτεί τη έναρξη της εορταστικής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν το παρόν στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης, αψηφώντας το κρύο αλλά και το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, μόλις έναν μήνα μετά την επίθεση στο Μανχάταν που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

Μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν από το Central Park ως το πολυκατάστημα Macy’s, ήταν ελεύθεροι σκοπευτές που είχαν ακροβολισθεί στις ταράτσες, αστυνομικοί εξοπλισμένοι με ανιχνευτές ακτινοβολίας όπως και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών. 

Φορτηγά του Δήμου είχαν γεμίσει με σακιά άμμου κεντρικά σημεία και σταυροδρόμια ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο επίθεσης με όχημα ή φορτηγό προς το συγκεντρωμένο πλήθος, μετά και την πρόσφατη επίθεση με ημιφορτηγό σε ποδηλατόδρομο στο Μανχάταν, όπου σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι, ανήμερα των εορτασμών για το Χάλοουιν.

Την επίθεση διέπραξε 29 χρόνος Ουζμπεκος στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, ενώ πέρυσι η τρομοκρατική οργάνωση είχε προειδοποιήσει ότι η παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών θα ήταν ένας εξαιρετικός στόχος.

Black Friday

Σήμερα, μια μέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών, τα καταστήματα σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν πολύ μεγάλες προσφορές που φτάνουν μέχρι και το -80%. Πρόκειται για τη λεγόμενη Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) η οποία ξεκίνησε πριν 65 χρόνια και σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής σεζόν των Χριστουγέννων.

Οι πόρτες των καταστημάτων ανοίγουν στις πέντε το πρωί όπου καταναλωτές εφορμούν στα καταστήματα, έχοντας ξενυχτήσει όλη νύχτα απ´έξω, σχηματίζοντας ατελείωτες ουρές προκειμένου να προλάβουν τις προσφορές. Το έθιμο κρατά για τα επόμενα δυο Σαββατοκύριακα, οπότε και ο τζίρος των καταστημάτων φθάνει τα ύψη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης