Νικαράγουα: Ο επαναστάτης Ορτέγκα και πάλι πρόεδρός της

 

Τρίτη θητεία φαίνεται να εξασφαλίζει ο πρόεδρος της Νικαράγουας και πρώην επαναστάτης, Ντανιέλ Ορτέγκα, καθώς με καταμετρημένο το 40% των εκλογικών τμημάτων συγκεντρώνει το 62,6% των ψήφων στις χθεσινές προεδρικές εκλογές. Ο πλησιέστερος αντίπαλος του Ορτέγκα, Φάμπιο Γκαδέα, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, ο οποίος ηγείτο μίας συμμαχίας συντηρητικών και πρώην Σαντινίστας απογοητευμένων με την διακυβέρνηση του 65χρονου προέδρου, έρχεται δεύτερος στην κούρσα για το αξίωμα με περίπου 29%. Ο συντηρητικός Αρλνόλντο Αλεμάν, πρώην πρόεδρος, δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 7% των ψήφων. 
Κατά τη τελευταία πενταετή θητεία του Ορτέγκα η Νικαράγουα γνώρισε οικονομική ανάπτυξη, οφειλόμενη εν μέρει στη βοήθεια που παρείχε ο σύμμαχός του, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Με τη στήριξη του τελευταίου, ο Ορτέγκα μείωσε το ποσοστό της φτώχειας και θεωρείται ότι επέτρεψε την ελεύθερη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Μέσω των προγραμμάτων πρόνοιας, κατάφερε να ενισχύσει την υγεία και την εκπαίδευση, να παρέχει δάνεια στις επιχειρήσεις αλλά και να βοηθήσει τους αγρότες, που αποτελούν και τη βάση των ψηφοφόρων του. Ο Ορτέγκα εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος το 1984 και υπηρέτησε μέχρι το 1990, περνώντας κατόπιν 16 χρόνια στην αντιπολίτευση πριν επανεκλεγεί το 2006.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης