Νιγηρία: Πολύνεκρες επιθέσεις με θρησκευτικά κίνητρα

Εντείνεται η βία μεταξύ κοινοτήτων στην κεντρική Νιγηρία, όπου δύο καθολικοί ιερείς και 16 πιστοί δολοφονήθηκαν όταν ένοπλοι που πιστεύεται πως ήταν νομάδες κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν σε εκκλησία κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας το πρωί της Τρίτης στο χωριό Μπάλομ της Πολιτείας Μπένου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ενώ λίγες ώρες αργότερα, ακόμη 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί κηρύχθηκαν αγνοούμενοι όταν φερόμενοι ως κτηνοτρόφοι επιτέθηκαν στο χωριό Μπάντουεν και έβαλαν φωτιά στον οικισμό, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Daily Post Nigeria.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα σε κυρίως μουσουλμάνους κτηνοτρόφους και συνήθως χριστιανούς γεωργούς, καθώς το ξέσπασμα της βίας στην κεντρική Νιγηρία συνεχίζεται πιέζοντας τον πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι, που σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα την επόμενη χρονιά.

Ο Μπουχάρι, που είναι μουσουλμάνος και ανήκει στη φυλή Φουλάνι, έχει κατηγορηθεί ότι δεν αναλαμβάνει δράση παρά τις σφαγές διότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ομόθρησκοι και ομοεθνείς του, κάτι που η κυβέρνησή του διαψεύδει. Φέτος, ο Μπουχάρι διέταξε να αναπτυχθούν δυνάμεις του στρατού στην Πολιτεία.

Οι αιματηρές συγκρούσεις στην κεντρική Νιγηρία, που συνδέονται με τα δικαιώματα πρόσβασης σε βοσκότοπους και τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, έχουν εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Οουοσένι, οι δράστες της επίθεσης κατόπιν «λεηλάτησαν πάνω από 60 σπίτια, γεωργικές εκτάσεις και σιταποθήκες» ενώ κατατρομοκρατημένοι κατοίκοι κατέφυγαν σε γειτονικά χωριά.

Η σύγκρουση για τους πόρους, που επιδεινώθηκε με τη δημογραφική έκρηξη στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής (180 εκατ. κάτοικοι) προσλαμβάνει τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερο φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου μελετών International Crisis Group, πάνω από 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αυτής της φύσης στη Νιγηρία το 2016.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης