Ναϊρόμπι: Πυρά και εκρήξεις στο κτιριακό συγκρότημα όπου εισέβαλαν Σομαλοί ισλαμιστές

Σφοδρά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν ξανά, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο Ναϊρόμπι, όπου οι αρχές της Κένυας διεξάγουν επιχείρηση για την απομάκρυνση τουλάχιστον 50 ανθρώπων που επέζησαν και κρύβονταν μέσα στο κτήριο που κατέλαβαν μέλη της σομαλικής οργάνωσης Σεμπάμπ την Τρίτη.

Κατά την επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ξέσπαγαν σποραδικά ανταλλαγές πυρών.

Σύμφωνα με έναν τραυματιοφορέα, ανάμεσα στους ανθρώπους που μπόρεσαν να σωθούν είναι μια έγκυος, καθώς και η κόρη ενός πρώην βουλευτή. Ο πρώην βουλευτής, Μπόνι Χαλουάλε, γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι η κόρη του σώθηκε 12 και πλέον ώρες αφότου άρχισε η επίθεση των Σομαλών ισλαμιστών.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε «τουλάχιστον 15 ανθρώπους», όπως επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, προσθέτοντας πως στα θύματα «συγκαταλέγονται και ξένοι».

Η επιχείρηση των σωμάτων ασφαλείας στο κτιριακό συγκρότημα, που αποτελείται από ένα ξενοδοχείο, εστιατόρια και κτίρια γραφείων, βρίσκεται «σε εξέλιξη», επιβεβαίωσαν επίσης οι δύο πηγές, τονίζοντας πως οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη μπορέσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα τμήματά του.

Στο μεταξύ οικογένειες ανθρώπων που εργάζονταν στο συγκρότημα συνέρρεαν στο νεκροτομείο του Ναϊρόμπι όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων που μεταφέρθηκαν εκεί.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Σεμπάμπ, άρχισε χθες μετά τις 15:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), με μια ισχυρή έκρηξη στον χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος. Ένας καμικάζι πυροδότησε στη συνέχεια τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο φουαγιέ του ξενοδοχείοy Dusit, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πολλά από τα θύματα γευμάτιζαν στο εστιατόριο Secret Garden, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ανάμεσα στα θύματα είναι 11 Κενυάτες, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σύμφωνα με το προσωπικό του νεκροτομείου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε στην επίθεση. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας είναι ανάμεσα στους τραυματίες. Τουλάχιστον δύο πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί.

Άνθρωποι παγιδευμένοι στο συγκρότημα έστελναν απεγνωσμένα μηνύματα σε οικείους τους και στις αρχές ζητώντας βοήθεια. Σύμφωνα με έναν τραυματιοφορέα που μίλησε στο Reuters, υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον δύο ομάδες ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα και ανάμεσά τους αρκετοί είναι τραυματίες.

Νωρίτερα, το κενυατικό υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει πως ο χώρος του κτιριακού συγκροτήματος ήταν «ασφαλής». «Η εκκαθαριστική επιχείρηση συνεχίζεται. Δεν υπάρχει πλέον απειλή για τους πολίτες», ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter, ανάρτηση που διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων, με τις νέες ανταλλαγές πυρών.

Αστυνομικοί είπαν πως πιστεύουν ότι στόχος των μελών της Σεμπάμπ που εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα ήταν μια διάσκεψη που οργάνωνε μια αμερικανική εταιρεία και στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν πολλοί Αμερικανοί. Ωστόσο η τοποθεσία όπου θα γινόταν η εκδήλωση άλλαξε την τελευταία στιγμή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης