Νέο «χτύπημα» στον Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Εντονη φραστική επίθεση εξαπέλυσε χθες μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα παράπονά του για την έφοδο του FBI στα γραφεία του δικηγόρου του, Μάικλ Κοέν. «Η εμπιστευτική σχέση μεταξύ πελάτη-δικηγόρου πέθανε! Οι έρευνες στην προεκλογική μου εκστρατεία του 2016 είναι απόλυτο κυνήγι μαγισσών!!!» έγραψε ο Τραμπ στο αγαπημένο του Twitter.

Η έφοδος της Δευτέρας στα γραφεία, στο διαμέρισμα και σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Κοέν πραγματοποιήθηκαν από άνδρες του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και αποτελούν σημαντική κλιμάκωση στις έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης –στο οποίο υπάγεται το FBI– στον στενό κύκλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος εκφράζει εδώ και μήνες παράπονα για την έρευνα, υπό την αιγίδα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, χαρακτηρίζοντας χθες την έφοδο στα γραφεία και στο σπίτι του Κοέν «επίθεση κατά της χώρας» και «επίθεση εναντίον των ηθικών αξιών των ΗΠΑ».

Η έρευνα του Μιούλερ οδήγησε στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην στενού συνεργάτη του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, για φοροδιαφυγή και απάτη. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, έχει ήδη δηλώσει ένοχος σε κατηγορίες ψευδούς κατάθεσης.

Πέρα από την έρευνα του Μιούλερ για τις σχέσεις στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ με τη Ρωσία, ο Κοέν βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για πληρωμή 130.000 δολαρίων λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2016 στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, με αντάλλαγμα τη σιωπή της για εξωσυζυγική σχέση που φέρεται να διατηρούσε το 2006 με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ντάνιελς έλαβε τα χρήματα υπογράφοντας σε αντάλλαγμα σύμφωνο μη αποκάλυψης της σχέσης της με τον Τραμπ. Η ηθοποιός έχει ασκήσει αγωγή ζητώντας την ακύρωση του συμφώνου, καθώς ο Τραμπ ουδέποτε το υπέγραψε.

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι είχε σχέση με την Ντάνιελς, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τα 130.000 δολάρια. Ο Κοέν ισχυρίζεται ότι κατέβαλε το ποσόν από τον προσωπικό του λογαριασμό, χωρίς να ενημερώσει τον Τραμπ.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων τη Δευτέρα, στο περιθώριο συνάντησης με στρατιωτικούς του συμβούλους, ο πρόεδρος Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απολύσει τον Μιούλερ. «Θα δούμε τι θα γίνει. Πολλοί μου λένε να τον απολύσω», είπε ο Τραμπ, ο οποίος φέρεται να έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και του υφυπουργού Ροντ Ρόζενσταϊν.

«Αυτή είναι η πιο μεροληπτική ομάδα ανθρώπων που έχω δει στη ζωή μου. Είναι όλοι τους Δημοκρατικοί και ένας δύο Ρεπουμπλικανοί που εργάζονταν για τον πρόεδρο Ομπάμα. Δεν ερευνούν καθόλου την άλλη πλευρά. Δεν κοιτούν τη Χίλαρι Κλίντον και τα φρικτά πράγματα που έκανε και όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν», είπε ο Τραμπ.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον Τραμπ. «Πρόκειται για πολύ επιθετική κίνηση από τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αν προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες με στόχο δικηγόρο του Τραμπ σημαίνει ότι διαθέτουν αδιάσειστα στοιχεία», είπε ο νομικός Ρος Γκάρμπερ στην ιστοσελίδα Politico.

Σε μια άλλη εξέλιξη παραιτήθηκε χθες ένα ακόμη στέλεχος του Λευκού Οίκου, ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Μπόσερτ. «Ο πρόεδρος είναι ευγνώμων για την αφοσίωση του Τομ στην ασφάλεια της σπουδαίας χώρας μας», σχολίασε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης