Νέοι δασμοί του Τραμπ κατά της Κίνας που του απαντά: Θα σε νικήσουμε

Τραβάει το σχοινί ο Τραμπ, δίνοντας εντολή στην κυβέρνησή του να εξετάσει επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αξίας ακόμα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κλιμακώνοντας την ήδη υψηλή ένταση στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε κατάλογο με 1.333 κινεζικά αγαθά, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, στα οποία εξετάζεται να επιβληθούν δασμοί ύψους 25%. Το Πεκίνο προέβη σε άμεσα αντίποινα, παρουσιάζοντας λίστα με 106 αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας που κινδυνεύουν με ανάλογους φόρους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Τραμπ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην Κίνα, κατηγορώντας την για «άδικα αντίποινα» και πως «αντί να διορθώσει την λάθος συμπεριφορά της» επέλεξε να «βλάψει τους αγρότες και τις βιομηχανίες» των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι επί χρόνια κλέβει την πνευματική περιουσία αμερικανικών εταιρειών. Στη λίστα αγαθών-στόχων που δημοσίευσε η Κίνα περιλαμβάνονται εισαγωγές-κλειδιά όπως σπόροι σόγιας, αεροσκάφη και αυτοκίνητα, που συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες αμερικανικές εξαγωγές προς τη μεγάλη κινεζική αγορά.

«Έδωσα εντολή να εξεταστεί εάν επιπλέον δασμοί $100 δισεκ. θα ήταν κατάλληλες […] και σε αυτή την περίπτωση να ταυτοποιηθούν τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν», σημείωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ωστόσο η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συγκρουστεί εμπορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες «με οποιοδήποτε κόστος» εάν η κυβέρνησηΤραμπ επιμείνει στην πολιτική των δασμών.

«Όσον αφορά το σινο-αμερικανικό εμπόριο, η Κίνα έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση της: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν φοβόμαστε τέτοιο πόλεμο», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, όμως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Νωρίτερα, κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν προειδοποιήσει πως ο ασιατικός γίγαντας όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις αλλά θα επικρατήσει σε τυχόν εμπορική σύρραξη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης