Νέες διαδηλώσεις για τη σύλληψη του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης

Ξανά στους δρόμους καλεί τους πολίτες της Βενεζουέλας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της αμερικανικής παρέμβασης επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να εξετάσει όλες τις επιλογές με υπευθυνότητα.

Έπειτα από την ακόμη αποτυχημένη απόπειρα να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, σε συνεργασία με μέλη του ενόπλων δυνάμεων, στις 30 Απριλίου, ο Γκουαϊδό καλεί τους Βενεζουελάνους σε διαδηλώσεις ενάντια στη σύλληψη του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης - και στενού συνεργάτη του - Έντγκαρ Σαμπράνο.

«Το Σάββατο θα επιστρέψουμε στους δρόμους σε όλες τις επαρχίες της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Γκουαϊδό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθεί ο «διωγμός» μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Γκουαϊδό έχει τη στήριξη τη περισσότερων από 50 χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και των περισσότερων επίσης στη Λατινική Αμερική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος διεμήνυσε σε όλους τους τόνους την καθοριστική σημασία που έχει γι’ αυτόν η αμερικανική στήριξη.

Στο ερώτημα εάν θα επιθυμούσε μία παρέμβαση του αμερικανικού στρατού, ο Γκουαϊδό απάντησε ότι θα ήταν «φρόνιμο» να αξιολογήσει την πιθανότητα της διεθνούς παρέμβασης. «Εγώ, ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, θα εκτιμήσω όλες τις επιλογές, εάν χρειαστεί», δήλωσε με νόημα.  

Το ίδιο σε γενικές γραμμές επανέλαβε και χθες, τονίζοντας ασφαλώς ότι όποια απόφαση θα πρέπει να είναι προϊόν ώριμης σκέψης και υπευθυνότητας.

«Σαν σήμερα πριν από 200 χρόνια, ο (απελευθερωτής της χώρας Σιμόν) Μπολίβαρ ενέκρινε την είσοδο 5.000 Βρετανών λεγεωνάριων στον αγώνα για την ανεξαρτησία», σημείωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από αυτούς «που συνεργάζονται» με το στρατόπεδό του.

Μία ημέρα μετά τη σύλληψη του Σαμπράνο, δύο ακόμη βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, κατέφυγαν σε ξένες πρεσβείες

Ο Αμέρικο Ντε Γκράσια, πολιτικός της αντιπολίτευσης εκλεγμένος στην Εθνοσυνέλευση, κατέφυγε στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Καράκας. «Δεν θα δώσω στη δικτατορία που διακινεί ναρκωτικά την ικανοποίηση να με επιδεικνύει σαν τρόπαιο και να με χρησιμοποιεί σαν όμηρο» και «είμαι ευγνώμων για την υποδοχή της Ιταλίας», ανέφερε ο Ντε Γκράσια μέσω Twitter.

Στα μέλη της αντιπολίτευσης που διώκονται περιλαμβάνεται επίσης ο βουλευτής Ρίτσαρντ Μπλάνκο, που νωρίτερα χθες κατέφυγε στην πρεσβεία της Αργεντινής.

Η βουλευτής Μαριέλα Μαγαγιάνες προσέφυγε την Τετάρτη στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας, ενώ η πολιτικός της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας την ημέρα της αποτυχημένης προσπάθειας της αντιπολίτευσης να ωθήσει τον στρατό να στασιάσει εναντίον του Μαδούρο, την 30ή Απριλίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης