Νέα εστία έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ν/σ για τους Ουιγούρους

Σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή από την αμερικανική κυβέρνηση αυστηρότερων μέτρων σε βάρος της Κίνας εξαιτίας της καταστολής της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Η έγκριση του σχεδίου νόμου - με 407 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά - αναμένεται πως θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, αν και το κείμενο απέχει ακόμη αρκετά από το να γίνει νόμος.

Το νομοθέτημα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, να επιστρέψει στη Βουλή για να γίνει η εναρμόνιση των δύο εκδοχών του και κατόπιν να σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να το επικυρώσει υπογράφοντάς το ή να ασκήσει βέτο.

Ήδη η διπλωματία της Κίνας τόνισε ότι εναντιώνεται αποφασιστικά στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το σχέδιο νόμου.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του που υπογράφεται από την εκπρόσωπό του Χουά Τσουνγίνγκ, τονίζει ότι η κατάσταση στη στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας, αξιώνει οι ΗΠΑ «να διορθώσουν αυτό το λάθος» και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους. Η Κίνα θα αντιδράσει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αμερικανική προεδρία δεν έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τη θέση του δισεκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου για το ζήτημα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης