Μόντρεαλ: Χιλιάδες διαδηλωτές πάλι στους δρόμους

Διαδήλωση στο Μόντρεαλ για τα δίδακτρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν ως αντίδραση στην αύξηση των διδάκτρων στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κεμπέκ, δεκάδες χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν πάλι τους δρόμους του Μόντρεαλ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Οι δρόμοι είναι δικοί μας», κρατώντας πανό. 

Η αστυνομία του Μόντρεαλ χρησιμοποιώντας μπαστούνια και βομβίδες κρότου λάμψης διέλυσε τη συγκέντρωση φοιτητών, η οποία κηρύχθηκε παράνομη

Δεκάδες φοιτητές -περίπου 50 τον αριθμό- συνελήφθησαν, οι περισσότεροι για συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση.

Η 29η νυχτερινή πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε ειρηνικά στο κέντρο της πόλης, όπως η τεράστια διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα εναντίον της αύξησης των διδάκτρων και του ειδικού νόμου ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα της διαδήλωσης.

Τρεις άνθρωποι -οι δύο αστυνομικοί- τραυματίστηκαν ελαφρά.

Νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ ζητά από τους διαδηλωτές να ενημερώνουν την αστυνομία για τη διαδρομή της πορείας. Στόχος του μέτρου ήταν να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. 

Οι περισσότεροι διαδηλωτές ακολούθησαν την Τρίτη την διαδρομή για την οποία είχαν ενημερώσει τις Αρχές. Ωστόσο, ορισμένοι που συνδέονται με το φοιτητικό κίνημα Classe αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.

To Classe προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τη Δευτέρα, ημέρα της Βασίλισσας Βικτωρίας ή Ημέρα των Πατριωτών για τους Γαλλοκαναδούς, πραγματοποιήθηκε φοιτητική πορεία, με κάποια διάσπαρτα επεισόδια σε όλο το Μόντρεαλ. Ήταν η 28η νύχτα μιας σειράς πορειών ανά την πόλη, και η τέταρτη από την εφαρμογή της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που απαιτεί οι διαδηλωτές να κοινοποιούν στην αστυνομία τη διαδρομή τους.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε με αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους στην πλατεία Εμιλί Γκαμελέν, στη συνέχεια έφτασε στη γέφυρα Ζακ Καρτιέ, όπου η αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να καταλάβουν το οδόστρωμα.

Οι φοιτητές αντιδρούν στην πρόθεση της επαρχιακής κυβέρνησης να διπλασιάσει σχεδόν τα δίδακτρα μέσα σε πέντε χρόνια από 2.200 στα 3.800 δολάρια. 

Υποστηρίζουν ότι η αύξηση θα περιορίσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, η οποία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης