Μπράϊαν Λατέλ: Ο Κάστρο ήξερε πως ο Οσβαλντ θα δολοφονούσε τον JFK

Η δολοφονία του Τζων Κέννεντι

Είναι ένα μυστήριο που απασχολεί εδώ και μισό αιώνα τους θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας: έπαιξε ρόλο ο Φιντέλ Κάστρο στη δολοφονία του JFK;

Η επίσημη έρευνα της επιτροπής Γουόρεν, στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ έδρασε από μόνος του.

Αλλά τώρα, ένας συνταξιούχος πράκτορας της CIA ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις πως ο Κάστρο γνώριζε τα σχέδια για την δολοφονία του μεγαλύτερου αντιπάλου του.

Ο Μπράϊαν Λατέλ, ειδικός σε θέματα Κούβας ως αναλυτής της CIA στη δεκαετία του 1960, ο οποίος έγινε αργότερα επικεφαλής πληροφοριών της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ για την Λατινική Αμερική, γράφει στο βιβλίο του πως είναι βέβαιος ότι ο Κάστρο γνώριζε. Με τίτλο «Τα Μυστικά του Κάστρο - η Μηχανή Πληροφοριών της CIA και της Κούβας», το βιβλίο θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Λατέλ, το πρωί της 22ας Νοεμβρίου του 1963, της ημέρας που δολοφονήθηκε ο Κένεντι στο Ντάλας, ο Κάστρο διέταξε υψηλόβαθμο αξιωματούχο πληροφοριών στην Αβάνα να εστιάσει την προσοχή του στις υποκλοπές τηλεπικοινωνιών «σε οποιαδήποτε, έστω και την παραμικρή πληροφορία από το Τέξας».

Τέσσερις ώρες αργότερα μεταδόθηκε η είδηση ότι ο Κένεντι ήταν νεκρός. Ο Λατέλ ισχυρίζεται ότι ο Κάστρο γνώριζε πως ο Οσβαλντ, η αίτηση του οποίου για βίζα, προκειμένου να ταξιδέψει στην Κούβα, απορρίφθηκε από την πρεσβεία της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού, είχε πει στο προσωπικό εκεί ότι επρόκειτο να δολοφονήσει τον Κένεντι.

«Ο Φιντέλ γνώριζε τις προθέσεις του Οσβαλντ, και δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει την δολοφονία», γράφει ο Λατέλ.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Miami Herald, ο Λατέλ, νυν λέκτωρ για την Κούβα στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, είπε ότι ανακάλυψε αυτές τις πληροφορίες σε συνεντεύξεις που πήρε από πρώην αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών της Κούβας. 
Πρόσθεσε ότι όσα του είπαν επαληθεύονται από αποχαρακτηρισμένα απόρρητα αρχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ

«Δεν λέω ότι ο Φιντέλ Κάστρο διέταξε την δολοφονία, δεν λέω ότι ο Οσβαλντ ήταν υπό τον έλεγχό του. Ισως να ήταν, αλλά δεν το ισχυρίζομαι επειδή δεν μπόρεσα να βρω αποδείξεις για κάτι τέτοιο», είπε ο Λατέλ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης