Μπιλ Κλίντον: Ο Ομπάμα είναι καλύτερη επιλογή

Ομπάμα-Κλίντον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως πιστεύει ότι ένας υποψήφιος με την επιχειρηματική επιτυχία και το πολιτικό υπόβαθρο του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ διαθέτει τα προσόντα για να διεκδικήσει το Λευκό Οίκο, αλλά πρόσθεσε πως θεωρεί τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καλύτερη επιλογή για τη χώρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (. . .) κατά βάση, για την άσκηση των καθηκόντων του αξιώματος, ένας άνδρας που υπήρξε κυβερνήτης και είχε άριστη επιχειρηματική σταδιοδρομία διαθέτει τα προσόντα», είπε ο Κλίντον αναφερόμενος στον Ρόμνεϊ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι.

Όμως ο Ρόμνεϊ και ο Ομπάμα «κάνουν δραματικά διαφορετικές προτάσεις και η γνώμη μου είναι ότι οι προτάσεις του Ομπάμα και οι επιδόσεις του Ομπάμα είναι πολύ καλύτερες για την αμερικανική οικονομία και για τους περισσότερους Αμερικανούς από εκείνες που παρουσίασε ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ», πρόσθεσε ο Κλίντον. «Και αυτές οι εκλογές θα έπρεπε να αφορούν αυτό» ακριβώς, είπε.

Ο Ρόμνεϊ εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αυτή την εβδομάδα με τη νίκη του στην εσωκομματική διαδικασία στο Τέξας, αν και το θέμα θεωρείτο λήξαν εδώ κι εβδομάδες, αφού οι εναπομείναντες αντίπαλοί του είχαν ουσιαστικά διακόψει τις δικές τους εκστρατείες.

Ο Κλίντον είπε πάντως ότι η πολιτική δαιμονοποίηση των ιδιωτικών επενδυτικών εταιριών που αποπειράθηκαν να κάνουν οι Δημοκρατικοί στην περίπτωση του Ρόμνεϊ είναι εσφαλμένη. «Δεν νομίζω ότι θα οφείλαμε να βρεθούμε σε μια θέση που να λέμε ότι αυτό είναι κακό. Είναι καλή δουλειά», είπε. Τα πραγματικά ζητήματα των εκλογών, είπε ο πρώην πρόεδρος, είναι οι προτάσεις του Ρόμνεϊ, το τι έκανε ο Ομπάμα και τι προτείνει για την δεύτερη θητεία του. «Το πώς αυτά τα πράγματα συγκρίνονται, το ένα απέναντι στο άλλο. Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό», ανέφερε.

Ο Κλίντον εναντιώθηκε στην στρατηγική της εκστρατείας του Ομπάμα να χρησιμοποιηθεί η θητεία του στην Bain Capital ως προεκλογικό όπλο. Πολλοί Δημοκρατικοί έχουν προσπαθήσει να σκιαγραφήσουν τον Ρόμνεϊ ως επιχειρηματία-επιδρομέα, που δεν έχει καμιά επαφή με τους απλούς Αμερικανούς. Ωστόσο στις δημοσκοπήσεις, ο Ρόμνεϊ εμφανίζεται να υπερέχει του Ομπάμα σε ό,τι αφορά οικονομικά θέματα και η οικονομία και η απασχόληση αναμένεται ότι θα είναι στο επίκεντρο των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δήλωσε πως η επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία μοιάζει από ορισμένες απόψεις με την κατάσταση που αντιμετώπισε ο ίδιος στην Βοσνία την δεκαετία του '90 και τόνισε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η βία.

Ο Κλίντον εξέφρασε τη στήριξή του προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση του οποίου έχει απορρίψει ως τώρα κάθε πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος έχει τονίσει πως οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες, απορρίπτοντας επίσης την έκκληση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ για άμεσα βήματα που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Κλίντον επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα «θα σπεύσει να βοηθήσει τη Συρία» αν φύγει ο Ασαντ, αλλά πρόσθεσε πως «είναι πολύ δύσκολο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να δράσουν μόνες τους.

«Πρέπει να σεβαστούμε τους περιορισμούς που έχει ο πρόεδρος και η κυβέρνησή μας», επισήμανε ο Κλίντον, λέγοντας πως η κατάσταση στη Συρία είναι παρόμοια με αυτή που αντιμετώπισε στη Βοσνία.

«Στη Συρία βρισκόμαστε τώρα στην ίδια θέση με αυτήν που βρέθηκα στη Βοσνία το 1993 και το 1994. Χρειαστήκαμε δύο χρόνια», είπε ο Κλίντον και συμπλήρωσε πως τότε ήταν έτοιμος να επέμβει (στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία) αλλά δεν μπορούσε να πάρει την απόφαση αυτή μόνος τους.

Πρέπει πρώτα οι ευρωπαϊκές χώρες «να πειστούν για να στηρίξουν την θέση μας», κατέληξε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης