Μπαχρέιν: Αγωνιστικά F1 στις πίστες, τανκς στους δρόμους

Αυτή τη φορά η καρό σημαία στις πίστες του Μπαχρέιν δεν αφορούν μόνο τον διάσημο αγώνα της φόρμουλα 1, αλλά και τα κυβερνητικά... τανκς που βγήκαν ατους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις εναντίον της μοναρχίας των Αλ Χαλίφα. Το καθεστώς πίστευε ότι ο αγώνας της F1 θα έδινε μια εικόνα ομαλότητας στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έγινε έτσι. Τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλώσεις πύκνωσαν ακριβώς γιατί υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν διεθνές θέμα.

Το Μπαχρέιν είναι ένα πάμπλουτο μικρό κρατίδιο. Για ποιο λόγο να υπάρχουν διαδηλώσεις και με τι αιτήματα; Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι Σιίτες αποτελούν το 70% του πληθυσμού αλλά τους κυβερνούν Σουνίτες. Η βασιλική οικογένεια έχει υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει με βια την κατάσταση. Από πέρυσι που άρχισαν τα επεισόδεια μέχρι και φέτος υπάρχουν ήδη 50 νεκροί. Ο βασιλιάς Χάμαντ αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις με την αστυνομία που επεμβαίνει με δακρυγόνα και αεροβόλα όπλα.

Στο Μπαχρέιν υπάρχει μεγάλη ναυτική βάση των ΗΠΑ, ενώ ο Χάμαντ έχει την στήριξη της Σαουδικής Αραβίας που κυβερνάται επίσης από Σουνίτες. Τέλος να σημειωθεί ότι το καθεστώς απαγόρευσε την είσοδο πολιτικών δημοσιογράφων στην χώρα. Βίζα δόθηκε μόνο σε αθλητικούς συντάκτες αυστηρά για το γκραν πρι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης