Μικρές... σουίτες για σκληρούς βαρυποινίτες σε νορβηγική φυλακή

Σοίτα φυλακων
H κόλαση και ο παράδεισος είναι εδω. Στη Γη. Κι αν δεν το πιστεύετε αρκεί μια σύγκριση της... χειρότερης φυλακής του πλανήτη (που φυσικά βρίσκεται στις ΗΠΑ) και της καλύτερης (που βρίσκεται στην Νορβηγία).
Και στις δύο κρατούνται καταδικασμένοι με βαριές ποινές, όμως δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές μεταξύ τους. Η πρώτη βρίσκεται στις ΗΠΑ, είναι η ADX στο Φλόρενς του Κολοράντο, η επονομαζόμενη και «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων». Στην ADX οι βαρυποινίτες ζουν σε τσιμεντένια κελιά. Το μικρό παράθυρο κάθε κελιού «βλέπει» μόνο τον ουρανό. Οι φυλακισμένοι περνούν εκεί μέσα έως και 23 ώρες το 24ωρο. Η ADX έχει χαρακτηριστεί «μια εκδοχή της Κόλασης».
Η δεύτερη ονομάζεται Χάλντεν, είναι η πιο καινούργια φυλακή υψηλής ασφαλείας της Νορβηγίας Τα κελιά της μοιάζουν περισσότερο με φοιτητικά δωμάτια. Καθένα έχει το δικό του μπάνιο, μίνι ψυγείο και τηλεόραση με λεπτή οθόνη. Τα παράθυρα «βλέπουν» σε προσεκτικά φροντισμένους κήπους με μπάρμπεκιου, όπου το καλοκαίρι κρατούμενοι και δεσμοφύλακες ψήνουν μαζί!!! Στους κήπους φυτρώνουν έλατα, που έχουν φυτευτεί για να κρύβουν από τους τροφίμους το περιμετρικό τείχος της φυλακής.
Οι φυλακισμένοι ζουν κυρίως στους έξω χώρους. Μπορούν να σπουδάσουν ή να μάθουν ένα επάγγελμα. Φυσικά μπορούν να γυμνάζονται στους εξαιρετικούς αθλητικούς χώρους που διαθέτει το συγκρότημα.
Η εν λόγω φυλακή έγινε παγκόσμιο θέμα όταν έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ανάμεσα σε... ξενοδοχεία πολυτελείας και πήρε την δεύτερη θέση. "Θέλουμε όταν οι άνθρωποι αυτοί βγουν πάλι στην κοινωνία να είναι καλύτεροι από πριν" είναι η εξήγηση των αρχών. Τόσο απλά.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης