Με δεξιό πρωθυπουργό ο Μακρόν

Ο Mακρόν μίλησε και ανακοίνωσε τον Εντουάρντ Φιλίπ, στέλεχος του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας. Ο 46χρονος Φιλίπ, δήμαρχος της Χάβρης, ανήκει στον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, και είχε υπηρετήσει ως εκπρόσωπός του κατά τους προκριματικούς της δεξιάς πέρυσι το φθινόπωρο.

Η επιλογή πρωθυπουργού είναι κρίσιμη για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, όπου θα επιδιώξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προωθήσει αυτοδύναμα τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Έντονη ήταν η αντίδραση των δυνάμεων της αριστεράς.

«Τώρα είναι σαφές: Με έναν πρωθυπουργό της δεξιάς, η Βουλή έχει ανάγκη την αριστερά», έγραψε στο Twitter ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Ο παλιός [πολιτικός] κόσμος επιστρέφει», δήλωσε ο επικεφαλής της κομμουνιστικής αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, καλώντας τον λαό να χτυπήσει το κόμμα του κ. Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές.

Εάν το κόμμα Μακρόν, το «Δημοκρατία Εμπρός», δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία στην 577μελή Εθνοσυνέλευση, κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης