Μετά τη συμφωνία, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μέι

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα τοποθετηθούν απόψε στη διαδικασία για τη πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, την επομένη της βαριάς ήττας που υπέστη η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι.

Η αρχηγός των Τόρις και πρωθυπουργός δοκίμασε μια ιστορική ήττα, με διαφορά χωρίς προηγούμενο από τη δεκαετία του 1920, στην προσπάθειά της να εγκριθεί η συμφωνία που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Ποια είναι η διαδικασία;

Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), με την υποστήριξη μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ήταν αυτό που κατέθεσε την πρόταση μομφής. Το κείμενο προτείνει ότι το «κοινοβούλιο αυτό δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, θα είναι εκείνος που θα πάρει πρώτος τον λόγο στη διαδικασία της συζήτησης, περί τις 13:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Η Μέι θα τοποθετηθεί επίσης. Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 19:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Κατόπιν, θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό πολύ γρήγορα, περί τις 19:15 (21:15 ώρα Ελλάδας).

Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες. Η Μέι χρειάζεται 318 ψήφους για να κερδίσει, αφού επτά μέλη του Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στις εργασίες του σώματος, τα τέσσερα μέλη του προεδρείου δεν ψηφίζουν, όπως και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση και αναγγέλλουν το αποτέλεσμα (οι αποκαλούμενοι tellers).

Τι γίνεται αν η κυβέρνηση κερδίσει;

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.

Τι γίνεται αν η κυβέρνηση ηττηθεί;

Η Μέι δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, περιλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν, πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Υπάρχουν πιθανότητες η Μέι να χάσει ξανά;

Η πρωθυπουργός δεν διαθέτει μεν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η υπερσυντηρητική, μικρή βορειοϊρλανδική παράταξη με την οποία συμμάχησαν οι Τόρις, διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη Μέι. Αυτό σημαίνει πως η Μέι θα ηττηθεί μόνο εάν αρκετά μέλη των Συντηρητικών ταχθούν εναντίον της κυβέρνησής της. Πράγμα απίθανο, μένει πάντως να αποδειχθεί πόσο απίθανο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης