Μεξικό: Aποζημίωση μόλις 25,5 εκατ. από την BP μετά τη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία

Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP πλήρωσε τη μεξικανική κυβέρνηση 25,5 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα αυτό το έτος, για να απαλλάξει την εταιρεία από κάθε ευθύνη για τη ρύπανση των μεξικανικών υδάτων, μετά την καταστροφή του Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Ναθάνιελ Τζάνογουιτς της BuzzFeed News μετά από διετή έρευνα.

Η πληρωμή είναι σχετικά μικρή, δεδομένου ότι η BP δαπάνησε συνολικά 60 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη διαρροή και κατέβαλε πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε αλιείς και επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Κανένα ποσοστό από την πληρωμή ύψους 25,5 εκατομμυρίων δολαρίων δεν προορίζεται για πολίτες του Μεξικό, αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Η πληρωμή ήταν μέρος ενός εμπιστευτικού διακανονισμού για την αποφυγή δίκης για την καταστροφή, κατά την οποία μια εξέδρα πετρελαίου εξερράγη και σκότωσε έντεκα εργαζόμενους, απελευθερώνοντας τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της αμερικανικής πολιτείας της Λουιζιάνα και στα ύδατα του Μεξικό.

Η μεξικανική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή εναντίον της BP, αλλά την απέσυρε πέντε χρόνια αργότερα, μετά την πληρωμή. Πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη καταβληθεί, αλλά η χώρα δεν έχει κάνει ποτέ κάποια δημόσια ανακοίνωση για τον διακανονισμό ή τις πληρωμές.

Το Μεξικό δήλωσε ότι δεν βρέθηκε καμία ένδειξη μόλυνσης από την BP, αγνοώντας την έρευνα που υπέβαλαν εξέχοντες επιστήμονες του Μεξικό, η οποία επιπλέον κόστισε εκατομμύρια στην κυβέρνηση.

Επίσης, η κυβέρνηση απένειμε στην BP «πολυάριθμα κερδοφόρα ενεργειακά συμβόλαια», σύμφωνα με τον Τζάνογουιτς, συμπεριλαμβανομένων πέντε εγκαταστάσεων γεώτρησης πετρελαίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης