Μεξικό: 23 αποκεφαλισμένα και διαμελισμένα πτώματα ανακάλυψε η αστυνομία στην πολιτεία Ταμαουλίπας

Αστυνομία Μεξικό

Τα πτώματα 23 ανθρώπων - κρεμασμένα από μια γέφυρα, αποκεφαλισμένα και διαμελισμένα μέσα σε παγωνιέρες και σακούλες σκουπιδιών - ανακάλυψε χθες η αστυνομία στο βορειοανατολικό Μεξικό, σε μια νέα κλιμάκωση, όπως φαίνεται, του βάρβαρου πολέμου ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Στην πόλη Νουέβο Λαρέδο, στην πολιτεία Ταμαουλίπας, βρέθηκαν τα πτώματα πέντε ανδρών και τεσσάρων γυναικών να κρέμονται από μια γέφυρα. Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ποιος ευθύνεται για τις δολοφονίες τους, πάντως ένα μήνυμα που βρέθηκε μαζί με τις σορούς αφήνει να εννοηθεί ότι επρόκειτο για μια επίθεση του καρτέλ των Zetas εναντίον του αντίπαλου καρτέλ του Κόλπου.

Μερικές ώρες αργότερα, η αστυνομία ανακάλυψε τα διαμελισμένα πτώματα 14 ανθρώπων σε σακούλες σκουπιδιών και παγωνιέρες που είχαν εγκαταλειφθεί κοντά στο αστυνομικό τμήμα της Νουέβο Λαρέδο, αντίκρυ από την πόλη Λαρέδο της πολιτείας Τέξας των ΗΠΑ, πολύ κοντά στα σύνορα.

Σύμφωνα με ερευνητές της αστυνομίας, η δεύτερη σφαγή ενδέχεται να αποτελεί πράξη αντιποίνων για την πρώτη.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες καθώς και μεταξύ των συμμοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Μεξικό από τα τέλη του 2006, όταν ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν είχε δώσει εντολή να παταχθούν τα καρτέλ κι ανέπτυξε για το σκοπό αυτό μονάδες του στρατού και την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Το καρτέλ Σέτας ιδρύθηκε από λιποτάκτες των μεξικανικών ειδικών δυνάμεων, που αρχικά δρούσαν ως εκτελεστές του καρτέλ του Κόλπου αλλά αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκαν. Οι δύο συμμορίες πλέον μάχονται για τον έλεγχο των δικτύων διακίνησης των ναρκωτικών διαμέσου της περιοχής.

Τον Απρίλιο είχαν βρεθεί τα διαμελισμένα πτώματα 14 ανδρών μέσα σε όχημα εγκαταλελειμμένο κοντά στο δημαρχείο του Νουέβο Λαρέδο. Μερικές ημέρες αργότερα, ένα αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας.

Η γενικευμένη δυσαρέσκεια για τη βία στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια είναι ένας παράγοντας που συνέβαλε να αυξηθούν τα ποσοστά του υποψήφιου του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου.

Οι Σέτας έχουν παράλληλα εμπλακεί σε εχθροπραξίες και με το ισχυρό καρτέλ Σιναλόα, το οποίο έλκει το όνομά του από την ομώνυμη πολιτεία στο βορειοδυτικό Μεξικό όπου η βία μαινόταν την περασμένη εβδομάδα. Επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα είναι ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο πιο καταζητούμενος κακοποιός στο Μεξικό κι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι που φέρονταν να ανήκουν σε συμμορίες, ένας αστυνομικός κι ένας στρατιωτικός σκοτώθηκαν σε έξι επεισόδια βίας στη Σιναλόα από την 28η Απριλίου, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της πολιτειακής εισαγγελίας.

Εξάλλου τα πτώματα τριών δημοσιογράφων που έφεραν σημάδια από βασανιστήρια βρέθηκαν στην κοντινή πολιτεία Βερακρούς το περασμένο Σάββατο και την Πέμπτη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης