Μεξικό: Έξι αστυνομικοί νεκροί σε ανταλλαγή πυρών

Έξι Μεξικανοί αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από σφαίρες τη Δευτέρα στην πολιτεία Χαλίσκο του δυτικού Μεξικού, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, σε μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον στελεχών των σωμάτων ασφαλείας τους τελευταίους μήνες.

Η επίθεση καταγράφηκε διαπράχθηκε την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του νέου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ το Σαββατοκύριακο.

Όπως γνωστοποίησαν μέσω Twitter εισαγγελείς της Χαλίσκο, έξι πολιτειακοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών στον δήμο Λα Ουέρτα, στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκπρόσωπος της πολιτειακής εισαγγελίας ανέφερε ότι δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για τους θανάτους των αστυνομικών.

Η περιοχή αυτή αποτελεί πεδίο δράσης του καρτέλ «Νέα Γενιά της Χαλίσκο» (ΚΝΓΧ), μιας από τις πιο ισχυρές και πιο βίαιες μεξικανικές συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Η πόλη Λα Ουέρτα βρίσκεται κοντά στον δήμο Βίγια Πουριφικασιόν, όπου τον Μάιο του 2015 μέλη του ΚΝΓΧ είχαν καταρρίψει στρατιωτικό ελικόπτερο στη διάρκεια μιας αποτυχημένης επιχείρησης για τη σύλληψη του αρχηγού της συμμορίας Νεμέσιο Οσεγκέρα, πρώην αστυνομικού γνωστού με το προσωνύμιο «Ελ Μέντσο».

Το Σάββατο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διενεργούν έρευνα για μια επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Γουαδαλαχάρα. Η επίθεση πάντως προκάλεσε μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές.

Ο νέος πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, που ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του το Σάββατο, έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών.

Ο λεγόμενος «πόλεμος των ναρκωτικών» στο Μεξικό έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 200.000 και πλέον ανθρώπους επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο Λόπες Ομπραδόρ γνωστοποίησε το πρωί της Κυριακής ότι σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου σώματος, της εθνοφρουράς, που θα διαθέτει - όπως ανήγγειλε - 60.000 άνδρες και θα αναλάβει τον αγώνα εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους των υποστηρικτών του, που τάσσονταν υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης, η οποία δεν θα βάζει στο επίκεντρό της τη στρατιωτική δράση.

Ο νέος πρόεδρος πάντως υποσχέθηκε ότι θα οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί το σχέδιο, καθώς και ότι δε θα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των συμμοριών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης