Μαρί Λεπέν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τις μοίρες μας σε αυτούς τους ηλίθιους τεχνοκράτες

Μαρί Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος, εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής και τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει «κολλήσει» στην τρίτη θέση, εξαπέλυσε επίθεση στις τράπεζες, στο «σύστημα», στους μετανάστες και στους τεχνοκράτες της ΕΕ, τους οποίους μάλιστα αποκάλεσε ηλίθιους.

Η Λεπέν κάλεσε τους οπαδούς της να εκφράσουν ηχηρά την οργή τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ανακτήσουν την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας.

Η ομιλία της Λεπέν στο Παρίσι – την οποία διέκοπταν συχνά υποστηρικτές της φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα όπως «εδώ είναι το σπίτι μας» ή «Μαρίν! Μαρίν» – εντάσσεται στην προσπάθειά της να διατηρήσει την τρίτη θέση, ξεπερνώντας τον αριστερό Ζαν Λικ Μελενσόν ή ακόμη και να περάσει στον δεύτερο γύρο, μιμούμενη τον πατέρα της, κάτι πάντως που δεν μοιάζει πιθανό.

Επικρίνοντας «το σύστημα» που θέλει να «επιβάλει» την αναμέτρηση Ολάντ - Σαρκοζί, η Μαρίν Λεπέν είπε ότι είναι «η μόνη υποψήφια του έθνους».

Δημοσκόπηση του CSA η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη δίνει στη Λεπέν το 17% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό που τη φέρνει στην τρίτη θέση, πίσω από τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συγκεντρώνει ένα 25% και τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 29%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο Ολάντ, ο οποίος την Τρίτη έκανε μια προεκλογική ομιλία στην πόλη Λιλ της βόρειας Γαλλίας, θα κερδίσει τον Νικολά Σαρκοζί και με μεγάλη διαφορά, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 6 Μαΐου. Η δημοσκόπηση του CSA έδειξε ότι η Λεπέν βρίσκεται δύο μονάδες μπροστά από τον Μελενσόν.

Στην ομιλία της, η ακροδεξιά πολιτικός υποστήριξε ότι οι δημοσκοπήσεις θα αποδειχθούν «εσφαλμένες» και αναφερόμενη στους «γνωρίζοντες», στους «δημοσιογράφους», στους δημοσκόπους και άλλα μέλη της «παγκοσμιοποιημένης ελίτ» είπε ότι «θα τους βάλουμε στη θέση τους».

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο, η Λεπέν είπε: «Νικολά Σαρκοζί, δεν θα ξεφύγετε από τον απολογισμό (της προεδρίας) σας, από την αποκήρυξη και τις προδοσίες σας, ούτε από την τιμωρία που αξίζετε». Η ψήφος στον Σαρκοζί είναι «άχρηστη» είπε, απευθυνόμενη στους Γάλλους.

Καταφερόμενη εναντίον του Ολάντ, η Λεπέν υποστήριξε ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών «άφησε τη διαφθορά να εξαπλωθεί σαν γάγγραινα σε όλο του το κόμμα» και ότι «πήγε στο Λονδίνο, στο Σίτι, για να καθησυχάσει τον τραπεζικό κόσμο ότι δεν αποτελεί κίνδυνο», ενώ η οικονομική εφημερίδα «Financial Times» τον θεωρεί υπέρμαχο «της πολιτικής της λιτότητας».

Η υποψήφια της ακροδεξιάς βασίζει την εκστρατεία της σε δεσμεύσεις περί εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγορεί ότι επιτάχυνε την αποβιομηχάνιση και την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας και στραγγάλισε την αγορά εργασίας με μέτρα λιτότητας. 

Η Λεπέν υποστηρίζει ότι εάν εκλεγόταν πρόεδρος θα απέσυρε τη Γαλλία από την Ευρωζώνη, θα αποκαθιστούσε τα εθνικά σύνορα και θα μείωνε τη μετανάστευση κατά 90%.

Η ΕΕ έφερε «περισσότερη μετανάστευση, περισσότερη ανεργία, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερο χρέος» είπε.

Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι «είναι κλειδωμένοι στο ευρωπαϊκό τους κουτί. Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν την αλλαγή, ενώ τα χέρια τους είναι δεμένα από τις συνθήκες, είναι ψεύτες ή ανίκανοι ή και τα δύο» πρόσθεσε η ακροδεξιά πολιτικός.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τις μοίρες μας σε αυτούς τους ηλίθιους τεχνοκράτες» είπε χαρακτηριστικά η Λεπέν, αναφερόμενη στους αξιωματούχους της ΕΕ, ενώ το κοινό ανέμιζε γαλλικές σημαίες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης