Μαντέλα: «Κίτρινες» κρυφές κάμερες παρακολουθούσαν το σπίτι του

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής εντόπισε, μετά από καταγγελία, δύο κρυφές κάμερες που παρακολουθούσαν και κατέγραφαν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, το σπίτι του πρώην προέδρου της χώρας Νέλσον Μαντέλα στην γενέτειρά του, το χωριό Κούνου. Ο ηλικίας 93 ετών ηγέτης του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και πολιτικός έχει αποσυρθεί στο πατρικό του και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Οι Αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν από μέσα ενημέρωσης, προφανώς με στόχο να έχουν αποκλειστικές εικόνες από πιθανή κινητικότητα στο σπίτι σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση του υπέργηρου Μαντέλα. Οσο διεξάγεται η προανάκριση για το περιγραφόμενο ως κρούσμα κίτρινης δημοσιογραφίας δεν αποκαλύπτονται ποιά είναι τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

Στη Νότιο Αφρική είναι παράνομη η χωρίς άδεια μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφιση της κατοικίας των τέως προέδρων της χώρας για λόγους ασφαλείας, καθώς περιλαμβάνονται σε κατάλογο με προστατευόμενα από την αστυνομία «εθνικά σημεία-κλειδιά».

Ο Μαντέλα μετακινείται πλέον σπανίως και η τελευταία χαρακτηριστική δημόσια εμφάνισή του ήταν το καλοκαίρι του 2010 στην τελετή λήξης του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου, που είχε διεξαχθεί στη χώρα του. Είναι κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης (1993) και περισσότερων από 250 άλλων διακρίσεων για το πολιτικό του έργο.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης