Μαλαισία: 92χρονο αναμένεται να ορίσει πρωθυπουργό ο βασιλιάς

Toν 92χρονο πρώην ισχυρό άνδρα της Μαλαισίας Μαχάτιμ Μοχάμαντ αναμένεται να ορίσει σήμερα πρωθυπουργό ο βασιλιάς της χώρας, μετά την επικράτηση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές του συνασπισμού κομμάτων των οποίων ηγούνταν.

«Αναμένουμε ότι θα ορκιστώ πρωθυπουργός σήμερα», δήλωσε ο Μοχάμαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι μια κάποια «σύγχυση» που επικρατούσε γύρω από τη διαδικασία ορκωμοσίας έχει διευθετηθεί.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Μαχάτιρ κέρδισε 121 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 222, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ έχει ανακοινώσει ότι δέχεται την ετυμηγορία της κάλπης, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο βασιλιάς είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς κανένα κόμμα από μόνο του δεν κέρδισε την πλειοψηφία.

Η δημοτικότητα του Νατζίμπ είχε υποστεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής στη Μαλαισία και ενός σκανδάλου πολλών δισεκατομμυρίων στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται.

Ο Μαχάτιρ κυβερνούσε τη Μαλαισία επί 22 χρόνια – από το 1981 ως το 2003 οπότε παραιτήθηκε-- και η αναπάντεχη επιστροφή του στην πρωθυπουργία τερματίζει τη μέχρι πρότινος αήττητη ηγεμονία του Barisan Nasional, του συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 1957, οπότε η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, και του οποίου ήταν παλαιότερα ο ίδιος επικεφαλής.

«Ναι, ναι, είμαι ακόμη ζωντανός», δήλωσε ο Μαχάτιρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν αποζητούμε εκδίκηση αυτό που θέλουμε είναι να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου», τόνισε ο Μαχάτιρ αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του Νατζίμπ.

Ο βασιλιάς αναμένεται να υπογράψει σήμερα την επιστολή με την οποία θα ορίζει τον νέο πρωθυπουργό της Μαλαισίας στη διάρκεια τελετής στο παλάτι του στην Κουάλα Λουμπούρ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης