"Μακάρι να μπορούσα να φύγω... για πάντα" λένε όλο και περισσότεροι νέοι στην Ευρώπη!

Οι νέοι στις μεσογειακές χώρες σκέπτονται την ΜΟΝΙΜΗ μετανάστευση. Η ύφεση, η ανεργία, η ασφυξία στην οικογένεια, οι χαμηλοί μισθοί, διώχνουν κάθε διάθεση να προσπαθήσουν στις πατρίδες τους.

Το πρόβλημα έχει πλέον τεράστιες διαστάσεις, δεν ελέγχεται και το αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων καλπάζει αγγίζοντας το 60%, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση, περίπου 400.000 Ελληνες σκέπτονται να μεταναστεύσουν τους επόμενους 12 μήνες αναζητώντας δουλειά και καλύτερο μέλλον. Από αυτούς, ένας στους τέσσερις (24%) εξετάζει να μεταναστεύσει μόνιμα και το 63% αυτών μέσα στην ΕΕ.

Η τάση όμως αυτή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αφού σε ολόκληρη την ΕΕ το μέσο ποσοστό όσων θέλουν να μεταναστεύσουν ανέρχεται σε 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 που επικαλείται η Κομισιόν, η κινητικότητα των πολιτών της χώρας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αυξηθεί 170% και ακολουθούν οι Ισπανοί με 107% και οι Ιρλανδοί με 64%.

Ηδη το διάστημα 2008 - 2012 έχει καταγραφεί τετραπλασιασμός της μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, χώρα που αποτελεί τον βασικό προορισμό των Ευρωπαίων. Στη Γερμανία απασχολούνται περισσότεροι από 123.000 Ελληνες, ύστερα από αύξηση 25% την περίοδο 2010 - 1013. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν τη μικρότερη ανεργία, λόγω μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης