Μάλτα: Πρόταση για πρόστιμα στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες

Την επιβολή προστίμων στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες προβλέπει πρόταση της ευρωπαϊκής προεδρίας της Μάλτας, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με την πρόταση της Μάλτας, χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν περισσότερους αιτούντες άσυλο και οι οποίοι προέρχονται από άλλα -ήδη επιβαρυμένα- κράτη-μέλη θα κληθούν να πληρώσουν 60.000 για καθένα εξ αυτών εντός μιας πενταετίας. Αντιθέτως, χώρες οι οποίες δέχονται πρόσφυγες θα αποζημιώνονται με το αντίστοιχο ποσό για το διάστημα αυτό.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, τις αποζημιώσεις θα λαμβάνουν οι χώρες-μέλη εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι πράγματι μια χώρα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

Σύμφωνα επίσης με το σχέδιο της Μάλτας όσες χώρες αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο θα μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με συνοριοφύλακες ή ειδικούς στην παροχή ασύλου.

Ως ανώτατο όριο κατανομής το έγγραφο ορίζει τον αριθμό των 200.000 προσφύγων. Σύμφωνα με το έγγραφο σε «κρίσιμες περιστάσεις» όταν προσεγγίζεται το όριο αυτό, οι αρχηγοί των κρατών μελών θα αποφασίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Όπως αναφέρει πάντως το dpa, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., θα μπορούσε να σταματήσει την πρωτοβουλία αυτή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης