Λονδίνο: Η κατάρα των καταστροφών μετά το Brexit

Μια περίεργη κατάρα βιώνει το Λονδίνο μετά το Brexit. Τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλούς νεκρούς αλλά και ατυχήματα όπως η πυρκαγιά ουρανοξύστη.
Οι τελευταίες φλόγες έσβησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, σχεδόν 24 ώρες αφότου η πυρκαγιά έγινε η κόλαση για τους εκατοντάδες κατοίκους του 24ώροφου Grenfell Tower. Μαζί τους έσβησαν και οι τελευταίες ελπίδες για ζωή στον πύργο με τα 120 διαμερίσματα στο Δυτικό Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στην πύρινη κόλαση του Grenfell Tower και 74 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Λονδίνου. Από αυτούς, 34 νοσηλεύονται και 18 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ο εφιάλτης ωστόσο, τουλάχιστον για τους πυροσβέστες και τους διασώστες οι οποίοι ομολογούν ότι δεν έχουν βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο στην πολύχρονη εμπειρία τους, δεν έχει τελειώσει: εκατοντάδες κάτοικοι πιθανότατα βρίσκονταν στα κρεβάτια τους όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, γεγονός που εγείρει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες.

Με φακούς και ανεξάντλητη υπομονή, οι πυροσβέστες αναζητούσαν όλη τη νύχτα από όροφο σε όροφο τυχόν επιζώντες. Σε κατάσταση πανικού, συγγενείς και φίλοι ζητούν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθεια. Αναζητούν τους ανθρώπους τους, τους αγνοούμενους του Grenfell Tower.

Τα αίτια της πυρκαγιάς, που σε χρόνο dt κατάπιε έναν ολόκληρο πύργο διαμερισμάτων, παραμένουν ακόμη άγνωστα. Οι καταγγελίες ωστόσο, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας η μία μετά την άλλη, συγκλίνουν στο προφανές, ότι δηλαδή ο Grenfell Tower ήταν μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του κτιρίου, κατασκευής του 1974, υπήρχαν πολλές. Ορισμένες είχαν εκφραστεί γραπτώς από το 2012. Έναν χρόνο μετά, οι ένοικοι είχαν επίσης εγγράφως παραπονεθεί στη διαχειρίστρια εταιρεία για επικίνδυνη άνοδο της τάσης και ελαττωματική καλωδίωση. Οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν ούτε τότε ούτε το 2016 οπότε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης, αλλά υπήρχε πρόβλεψη για μία μόνο έξοδο κινδύνου. Αρκετοί ωστόσο είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η απάντηση στο επίμονο ερώτημα πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά βρίσκεται στο θερμομονωτικό υλικό τα οποίο τοποθετήθηκε κατά τη δαπανηρή ανακαίνιση.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης