ΛΙΜΠΕΡΑΣΙΟΝ:Εχασε το Α και ο Γάλλος πρόεδρος...

Λιμπερασιόν πρωτοσέλιδο

Μόλις 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, η υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από ΑΑΑ σε ΑΑ+ έπεσε σαν βόμβα στο Παρίσι, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επανεκλογής του Γάλλου προέδρου.

Παρά το αρχικό «μούδιασμα» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Σαρκοζί (ανακουφισμένος και από τη διατήρηση του ΑΑΑ από τη Moody's) προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποβαθμίζοντας τη σημασία του τριπλού Α και επισημαίνοντας πως η χώρα θα προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα.

Μαζί με τη Γαλλία έχασε ένα «Α» και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας. Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» κυκλοφόρησε την επομένη της υποβάθμισης από τη Standard & Poor's με τον εντυπωσιακό τίτλο «Σ ΡΚΟΖΙ» στο πρωτοσέλιδό της. Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα, αυτό που έχει κοστίσει περισσότερο στον Γάλλο πρόεδρο δεν είναι τόσο η -φημολογούμενη εδώ και μήνες- υποβάθμιση του Παρισιού, αλλά το γεγονός ότι το Βερολίνο έμεινε στο απυρόβλητο με αποτέλεσμα να χάσει η χώρα του την (έστω και τυπική) ισότιμη θέση εντός του «γαλλογερμανικού άξονα».

Το κύριο άρθρο της «Λιμπερασιόν» υποστηρίζει μάλιστα πως, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ανέμεναν πως αργά ή γρήγορα η οικονομία της χώρας θα υποβαθμιζόταν, ο Γάλλος πρόεδρος έχασε το χρώμα του στο άκουσμα της ανακοίνωσης του οίκου αξιολόγησης την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαρκοζί πίστευε πως είχε καταφέρει να «επιβληθεί» στους οίκους αξιολόγησης χάρη στη συμφωνία με τη Γερμανία στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης