Λιβύη: Ένταλμα σύλληψης του Χάφταρ εξέδωσαν οι αρχές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας

Ένταλμα σύλληψης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διέταξε στις αρχές του μηνός τις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη, εξέδωσε η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Στρατιωτικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης αφορά τους βομβαρδισμούς του αεροδρομίου Μιτίγκα της Τρίπολης και της συνοικίας Αμπού Σαλίμ, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι.

Την 4η Απριλίου ο Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε τις δυνάμεις του να αποσπάσουν την Τρίπολη από τις παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ. Έκτοτε μαίνονται μάχες στα όρια της πόλης.

Την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 205 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 913 έχουν τραυματιστεί τις δύο εβδομάδες των εχθροπραξιών.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όλμοι έπληξαν συνοικία της Τρίπολης κοντά σε κλινική, επιτείνοντας τα δεινά των κατοίκων της πρωτεύουσας της Λιβύης 15 ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με σκοπό την κατάληψη της πόλης που αποτελεί την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Βομβαρδισμοί ακούστηκαν επίσης σε δύο νότια προάστια της Τρίπολης όπου μαίνονται μάχες, όπως δήλωσαν κάτοικοι και αξιωματικός του ΛΕΣ.

Οι νέοι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν ένα εικοσιτετράωρο αφού έξι ή επτά - σύμφωνα με τους διαφορετικούς απολογισμούς που έδωσαν αξιωματούχοι - άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες Γκραντ έπληξαν τη συνοικία Αμπού Σαλίμ.

Διχασμένο το Σ.A. του ΟΗΕ - Δεν εκδόθηκε ανακοίνωση

Στο μεταξύ χωρίς συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης που θα ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ολοκληρώθηκε η χθεσινή - κεκλεισμένων των θυρών - συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία πρόβαλαν αντίσταση στο σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανέφεραν διπλωμάτες.

Κατά τις ίδιες πηγές οι δύο χώρες εναντιώθηκαν στην πρόταση να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση του Σ.Α.

Η διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο αυτού του κειμένου απέβη άκαρπη, δήλωσε συγκεκριμένα διπλωματική πηγή.

Απευθυνόμενος προς τους μόνιμους αντιπροσώπους των 15 κρατών μελών ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τον κίνδυνο ανάφλεξης τις αμέσως προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. «Οι στρατιωτικές δυνάμεις πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές» και «υπάρχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες καταφθάνουν ενισχύσεις και στις δύο πλευρές», σημείωσε άλλη διπλωματική πηγή.

Ο Σαλάμε ζήτησε από το Σ.Α. να υιοθετήσει σθεναρή θέση ως προς την απαρέγκλιτη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δύσκολη στην περιφέρεια της Τρίπολης», σημείωσε ο επιτετραμμένος, σύμφωνα με διπλωμάτες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης