Κόστα Ρίκα: Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από σεισμική δόνηση 7,6 Ρίχτερ

σεισμογράφος

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε ανοικτά των ακτών στη βορειοδυτική Κόστα Ρίκα, ταρακουνώντας κτίρια και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε μέρος της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που επικαλέστηκε ο Ερυθρός Σταυρός δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για θύματα.

Ο σεισμός, ο οποίος σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του γεωλογικού ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) είχε μέγεθος 7,6 βαθμών -αρχικά το USGS είχε εκτιμήσει πως το μέγεθός του ήταν 7,9 βαθμοί- είχε επίκεντρο στο δυτικό τμήμα της κεντροαμερικανικής χώρας, περίπου 140 χλμ. από το Σαν Χοσέ, και έγινε αισθητός στην Μανάγκουα, πρωτεύουσα της γειτονικής Νικαράγουας, και άλλες περιοχές.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε κατεπείγουσα ειδοποίηση για κίνδυνο από σεισμικά κύματα στις ακτές από το Μεξικό ως ακόμα και τη Χιλή.

Κάτοικοι της Σαν Χοσέ είπαν ότι ο σεισμός είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια, οι στύλοι της ηλεκτροδότησης ταρακουνήθηκαν ενώ το νερό σε πισίνες βγήκε από αυτές στην διάρκεια της ιδιαίτερα ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι ως τώρα δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για θύματα.

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κόστα Ρίκα, μεγέθους 6,1 βαθμών, είχε σημειωθεί το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40 ανθρώπους, σύμφωνα με το USGS.

Οι αρχές της Χιλής ήραν την προειδοποίηση για τον κίνδυνο από σεισμικά κύματα κατά μήκος της ακτογραμμής της χώρας μετά το σεισμό στην Κόστα Ρίκα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπέτερ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Η προειδοποίηση είχε εκδοθεί μία ώρα νωρίτερα από το πολεμικό ναυτικό της Χιλής, που ανέφερε πως αυτό θα μπορούσε να φτάσει στην πόλη Αρίκα στις 17:23 τοπική ώρα (23:33 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης