Κούβα: Σε φάση «οπισθοδρόμησης» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Φάση «οπισθοδρόμησης» διέρχονται οι σχέσεις ανάμεσα στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον, μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

«Οι σχέσεις (με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής) σήμερα βρίσκονται σε οπισθοδρόμηση. Διατηρούμε ακόμη (ανοικτούς) διαύλους διαλόγου και η θέση μας είναι να μην απορρίψουμε σε καμιά περίπτωση τις πιθανότητες διαλόγου, αλλά αυτός πρέπει να γίνεται μεταξύ ίσων, πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός απέναντί μας και να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση η εθνική μας κυριαρχία», επισήμανε ο Ντίας-Κανέλ, ο οποίος διαδέχθηκε στην προεδρία της Κούβας τον Ραούλ Κάστρο τον Απρίλιο.

Η Κούβα και οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε σε ισχύ το οικονομικό εμπάργκο το οποίο επιβάλλεται από το 1962, παρά τη εκπεφρασμένη βούληση του αμερικανού τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αρθεί.

Με την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ οι σχέσεις Αβάνας - Ουάσιγκτον ψυχράνθηκαν εκ νέου, με την επαναφορά σε ισχύ κυρώσεων τον Νοέμβριο το 2017 έπειτα από μια σειρά επεισοδίων, που ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί. Αυτά τα «συμβάντα» είχαν προκαλέσει σοβαρά «προβλήματα υγείας» σε Αμερικανούς διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους στην Κούβα, οδηγώντας την Ουάσιγκτον να μειώσει δραστικά το προσωπικό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα.

«Δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν», επανέλαβε την Κυριακή ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που απέρριψε τη σεναριολογία περί ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας, για την οποία έκαναν λόγο ορισμένες εφημερίδες. «Αυτό είναι αδύνατον, θα ήταν αντίθετο με την ηθική μας να ζητούσαμε από κάποιον να επιτεθεί σε κάποιον άλλον», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Κούβας επανέλαβε ότι το αμερικανικό εμπάργκο έχει καταστροφικές συνέπειες για τη νήσο. «Το κυριότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του νησιού είναι το εμπάργκο που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια βάρβαρη πρακτική, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εναντίον ενός λαού. Ενός λαού που καταδικάστηκε να πεθάνει από πείνα» από την Ουάσιγκτον, υποστήριξε.

«Θέλουμε να ζήσουμε με φυσιολογικές συνθήκες για τη χώρα μας», και «δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν», πρόσθεσε ο ηγέτης της Κούβας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης