Κονγκό: Στο επίκεντρο του Έμπολα

«Ο Εμπολα είναι παντού, ενδεχομένως σε κάθε χωριανό», λένε δυτικοί γιατροί που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σταματήσουν το νέο ξέσπασμα του φονικού ιού Εμπολα σε μια απομακρυσμένη και φτωχή περιοχή, στα βορειοδυτικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Εκεί, στο Ιτιπό, ένα χωριό χαμένο στα βάθη του τροπικού δάσους, εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Εκεί ταξίδεψε ο Ζοάν Τιλουίν, ειδικός απεσταλμένος της εφημερίδας Le Monde, που αφηγείται την ιστορία του μπαμπά-Σαρλ, ενός νοσοκόμου, ο οποίος ήταν από τα πρώτα θύματα του ξεσπάσματος, και μόλυνε, άθελά του, χωριανούς που τον έθαψαν με τις ντόπιες τελετουργίες.

«Ολοι εκτιμούσαν τον μπαμπα-Σαρλ. Ο καθένας έχει να πει μια ιστορία, μια καλή κουβέντα στη μνήμη αυτού του νοσοκόμου. Πριν από τρεις μήνες, καθώς το τοπικό κέντρο υγείας είχε μείνει χωρίς γιατρό, ο μπαμπά-Σαρλ βοηθούσε κάνοντας λίγο από όλα. Ανακούφιζε, με πενιχρά μέσα, τα δεινά αυτού του φτωχού χωριού που μαστίζεται από την ελονοσία, τον υποσιτισμό, τον αλκοολισμό, την πρόωρη μητρότητα…Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια μέρα ο μπαμπά-Σαρλ θα συνεισέφερε, ακούσια, στη διάδοση του Εμπολα», γράφει ο Monde.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης