Κολομβία: Ως τα τέλη Μαΐου παρατείνεται η καραντίνα

Την παράταση έως την 31η Μαΐου του περιορισμού της ελευθερίας κίνησης που επιβάλλεται εδώ και δύο μήνες στην Κολομβία για να αποτραπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, αλλά και την παράταση της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ως την 31η Αυγούστου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε.

«Θα επεκτείνουμε ως την 31η Μαΐου την προληπτική υποχρεωτική απομόνωση ακριβώς όπως την εφαρμόζουμε ως σήμερα», είπε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια του καθημερινού διαγγέλματός του προς τους πολίτες για την πανδημία από το προεδρικό ανάκτορο Κάσα δε Ναρίνιο στην Μπογοτά.

Ο Ντούκε πάντως έκανε σαφές πως σκοπεύει να αρχίσει να χαλαρώνει προοδευτικά τα μέτρα περιορισμού μέσα στον Ιούνιο, κατά τόπους και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Η Κολομβία, όπου η πρώτη περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκε την 6η Μαρτίου, θρηνεί μέχρι σήμερα 613 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας επί συνόλου 16.935 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η ισχύς των μέτρων περιορισμού, που επιβλήθηκαν την 25η Μαρτίου στο σύνολο της επικράτειας της λατινοαμερικάνικης χώρας των 48 εκατομμυρίων κατοίκων και από την 20ή Μαρτίου στην Μπογοτά και άλλες μεγάλες πόλεις, είχε ήδη παραταθεί τρεις φορές.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας, της παραγωγής και της εμπορίας τροφίμων, ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης.

Οι τομείς των ακινήτων, των αυτοκινήτων, της μεταποίησης, των επίπλων, έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν στα τέλη Απριλίου, με προϋπόθεση την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Εξάλλου πλέον οι ενήλικοι μπορούν να επιδίδονται σε ατομική άθληση εκτός σπιτιού το πρωί, ενώ τα παιδιά 6 ως 17 ετών μπορούν να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα από το σπίτι για μισή ώρα. Στον αντίποδα, ο αυστηρός περιορισμός των ηλικιωμένων, από 70 χρονών και πάνω, που είχε αρχικά επιβληθεί ως τα τέλη του Μαΐου, παρατάθηκε ως την 30ή Ιουνίου, όπως και για τα παιδιά κάτω των έξι ετών. Ο Ντούκε διευκρίνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να τους επιτρέπονται έξοδοι τον επόμενο μήνα.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις συνεχίζουν να υποχρεούνται να περιορίζουν στο 35% της χωρητικότητάς τους το επιβατικό κοινό, ενώ η εκπαίδευση, σχολική και πανεπιστημιακή, θα συνεχίσει να γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.

Το κλείσιμο των συνόρων, η αναστολή των εμπορικών πτήσεων και της μεταφοράς επιβατών με λεωφορεία και άλλα επίγεια μέσα παραμένουν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης