Κοινωφελή εργασία ενός έτους από τους πρόσφυγες εξετάζει το CDU

Ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της Γενικής Γραμματές των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για προσφορά κοινωφελούς εργασίας ενός έτους από τους πρόσφυγες. Το κυβερνών κόμμα εξετάζει διάφορες εναλλακτικές, με στόχο όπως επισημαίνει την ενσωμάτωση των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. 

Όπως εξηγεί η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα του μιντιακού συγκροτήματος Funke Mediengruppe αλλά και της γαλλικής εφημερίδας Ouest-France, κάτι τέτοιο θα βελτίωνε τις δυνατότητες ένταξης των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία και την αποδοχή τους από την κοινή γνώμη. 

Σύμφωνα με την Γ.Γ. του CDU πολλά στελέχη του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ είτε της επαναφοράς της υποχρεωτικής στράτευσης, είτε της θέσπισης ενός έτους κοινωφελούς εργασίας. Το κόμμα εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για την καλύτερη ένταξη των προσφύγων, τις οποίες σκοπεύει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Η Καρενμνπάουερ φαίνεται να αντιλαμβάνεται πάντως ότι η πρόταση δημιουργεί σκοτεινούς συνειρμούς. Δηλώνει ότι έχει κάποιες επιφυλάξεις, καθώς θυμάται τις αφηγήσεις της μητέρας της περί του ότι όλοι όφειλαν να προσφέρουν κοινωφελή εργασία για έναν χρόνο την εποχή των Ναζί. 

Ωστόσο κλίνει περισσότερο στο συμπέρασμα ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε θετική επίδραση στην ένταξη και την αποδοχή των προσφύγων. 

Η πρόταση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το προσφυγικό/μεταναστευτικό πυροδοτεί εντάσεις τόσο στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης όσο και συνολικά στην Ε.Ε., με την Ιταλία να έρχεται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλα κράτη μέλη και να επιλέγει τη συμμαχία με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης