Κλιμακώνεται η μετεκλογική κρίση στην Ονδούρα

Την αβεβαιότητά του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ονδούρα εξέφρασε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) τη Δευτέρα επικαλούμενος τις παρατυπίες, τα σφάλματα και τα αλλεπάλληλα προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων και απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει ανακαταμέτρηση σχεδόν του ενός τρίτου των ψηφοδελτίων, όπως ζητεί η αντιπολίτευση.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε τη Δευτέρα την καταμέτρηση, έπειτα από μια εβδομάδα και εν μέσω έντονων επικρίσεων, αλλά ο διεθνής οργανισμός άφησε να γίνει σαφές ότι θεωρεί βάσιμες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης της διαδικασίας ώστε ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες να εξασφαλίσει τη νίκη, παρότι αρχικά βρισκόταν πέντε εκατοστιαίες μονάδες πίσω.

Η οριακή διαφορά, σε συνδυασμό «με τις παρατυπίες, τα σφάλματα και τα συστημικά προβλήματα γύρω από αυτές τις εκλογές, δεν επιτρέπουν στην αποστολή να είναι βέβαιη για τα αποτελέσματα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Χόρχε Κιρόγκα, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΚ στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Το πρωί της Δευτέρας το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE) ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 99,96% των εκλογικών τμημάτων, ο πρόεδρος Ερνάντες συγκέντρωνε το 42,98% των ψήφων, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλβαδόρ Νασράλα το 41,39%, αλλά απέφυγε να ανακηρύξει τον νικητή.

Η κεντροαριστερή Συμμαχία της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας έχει ζητήσει να υπάρξει ανακαταμέτρηση σχεδόν του ενός τρίτου των ψήφων, αίτημα με το οποίο συντάχθηκαν οι εκλογικοί παρατηρητές του ΟΑΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συμμαχία, που λέει ότι διαπίστωσε αλλοιώσεις και παρατυπίες σε πρακτικά καταμέτρησης, είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητήσει νομικά το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος Ερνάντες, τον οποίο εξαίρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω της σκληρής στάσης του έναντι των συμμοριών των δρόμων, απέφυγε να ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή τη Δευτέρα, παρότι το είχε κάνει ήδη το βράδυ των εκλογών και το επαναλάμβανε καθ' όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης-σίριαλ. «Απευθύνω έκκληση για ειρήνη, αδελφοσύνη, λογική, εθνική ενότητα. Η δέσμευσή μου να εργαστώ για την ειρήνη και την ηρεμία στην Ονδούρα είναι πιο σθεναρή από ποτέ» είπε στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση που πυροδότησε το μετεκλογικό χάος. Παρά την αναστολή συνταγματικών εγγυήσεων, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από την Παρασκευή για δέκα ημέρες και τις πάνω από χίλιες συλλήψεις, οι διαδηλώσεις και οι ταραχές συνεχίζονται και πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης και μία 19χρονη.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στην πρωτεύουσα την Κυριακή, σε μια επίδειξη δύναμης στην πρωτεύουσα, ενώ ο Νασράλα προέτρεψε τους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού να πάψουν να υπακούουν στις διαταγές που τους δίνονται και να ενωθούν με τον λαό.

Μετά την προτροπή του Νασράλα, πάνω από 200 μέλη της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών Cobras ανακοίνωσαν δεν μπορούν να συνεχίσουν την εφαρμογή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης διότι οι διαταγές που τους δίνονται σημαίνουν πως είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν πολιτικό στρατόπεδο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης