Καταπράσινοι κήποι στη στέγη

Η μετατροπή σκεπών σε κήπους με χώμα, γρασίδι, λουλούδια και θάμνους αποτελεί νέα τάση στη Σκανδιναβία, με το συγκεκριμένο «πράσινο» πρότυπο να έχει ιδιαίτερη ζήτηση και στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες, τόσο από ιδιώτες, όσο και από δήμους.

Σύμφωνα με τον μηχανικό ανάπλασης εξωτερικών χώρων Γιούργκεν Κβιντό και όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σπίτια, κτήρια τα οποία στεγάζουν γραφεία, βιομηχανικές μονάδες ακόμη και μουσεία επενδύουν πλέον στις «πράσινες» σκεπές.

Για τους ιδιώτες η επένδυση σε μια «πράσινη» σκεπή δίνει προστιθέμενη αξία στο εκάστοτε κτίσμα, αφού στην ουσία επεκτείνει την κάθετη ιδιοκτησία, ενώ σημαντικά είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη, αφού αναπληρώνονται εν μέρει απώλειες από την αποψίλωση δασικών εκτάσεων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν περιβαλλοντολόγοι, σύμβουλοι ενέργειας, πολεοδόμοι, ακτιβιστές αλλά και πολιτικοί.

Σύμφωνα με έρευνες οι «πράσινες» στέγες βοηθούν στην προστασία του κλίματος, στην αποφυγή της υπερθέρμανσης ειδικά στις μεγαλουπόλεις αλλά και στην καλύτερη διαχείριση των έντονων βροχοπτώσεων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης