Καναδάς: Οριακή νίκη για τον Τζάστιν Τριντό

Μία δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο του Καναδά εξασφάλισε ο Τζάστιν Τριντό κατά τις χθεσινές εκλογές, αν και η οριακή νίκη που σημείωσε σημαίνει ότι θα εξαρτάται στο εξής από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια.  

Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό προηγούνταν σε 146 από τις 304 εκλογικές περιφέρειες οι οποίες ανέφεραν αποτελέσματα στις 10.30 χθες το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CBC. Ο Τριντό χρειάζεται 170 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό έδωσαν μία μάχη στήθος με στήθος με τους κεντροδεξιούς Συντηρητικούς αντιπάλους. Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι εκλογές αυτές πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, καθώς η θητεία του σημαδεύτηκε στο τέλος από ένα σκάνδαλο ενώ επικρίθηκε πως δεν έφερε «την πραγματική αλλαγή» που υποσχέθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο 47χρονος Τριντό κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων ότι αμέλησε τους περιβαλλοντικούς στόχους του, όταν έδωσε το πράσινο φως για την επέκταση του πετρελαιαγωγού Trans Mountain προς τις δυτικές ακτές του Καναδά. Ο πρωθυπουργός επικρίθηκε επίσης επειδή δεν προχώρησε τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη αξιολόγηση από δεκάδες Καναδούς  ακαδημαϊκούς, ο Τριντό κράτησε – συνολικά ή εν μέρει - το 92% αυτών των προεκλογικών του δεσμεύσεων, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη καναδική κυβέρνηση τα τελευταία 35 χρόνια.  

Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Τριντο ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την «υπέροχη νίκη που κέρδισε έπειτα από σκληρο αγώνα.

«Ο Καναδάς διοικείται καλά.  Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και και των δύο χωρών μας!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, μολονότι οι δύο ηγέτες δεν είχαν την καλύτερη σχέση – ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Τριντό «ανειλικρινή» στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης