Καναδάς: Οι υποθέσεις έκδοσης δεν πρέπει να «πολιτικοποιούνται»

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ κάλεσε τις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιούν υποθέσεις έκδοσης, μία ημέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέμβει στην υπόθεση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική διευθύντρια της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία ετέθη υπό κράτηση στην καναδική επικράτεια κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, αφέθηκε την Τετάρτη ελεύθερη υπό όρους και με την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψή της Μενγκ, η οποία κατηγορείται από Αμερικανούς εισαγγελείς ότι παραπλάνησε πολυεθνικές τράπεζες για να εμπλακούν σε συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν, εκθέτοντάς τις στον κίνδυνο να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, o πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως πως θα παρενέβαινε στη δίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης σε βάρος της Μενγκ εάν αυτό υπηρετούσε την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ή εάν συνέβαλε στο κλείσιμο μιας συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Ερωτηθείσα για τη δήλωση του Τραμπ, η Φρίλαντ αντέτεινε ότι οι νομικές διαδικασίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προς εξυπηρέτηση άλλων, πολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Οι εταίροι μας», είπε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας, «δεν θα έπρεπε να επιδιώκουν να πολιτικοποιήσουν μια διαδικασία έκδοσης ή να τη χρησιμοποιήσουν για σκοπούς άλλους από την προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τηρηθεί το κράτος του νόμου».

Η Φρίλαντ ανέφερε ακόμη ότι ένας δεύτερος Καναδός υπήκοος αντιμετωπίζει πρόβλημα στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη θέσει υπό κράτηση έναν Καναδό πρώην διπλωμάτη από τη Δευτέρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης