Καναδάς: Νίκη της δεξιάς στην Αλμπέρτα

To δεξιό Ενωμένο Συντηρητικό Κόμμα (UCP), το οποίο τάσσεται υπέρ της ενεργειακής βιομηχανίας, ήταν ο νικητής των χθεσινών εκλογών στην  πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά.

Η νίκη του UCP σηματοδοτεί ενδεχομένως μία μελλοντική σύγκρουση με την κυβέρνηση των Φιλελεύθερων του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ως προς την πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ απομένουν μήνες έως τις γενικές βουλευτικές εκλογές.

Το UCP του Τζέισον Κένι επικράτησε με ευκολία της απερχόμενης κυβέρνησης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) υπό τη Ρέιτσελ Νότλι, εν μέσω του κλίματος δυσαρέσκειας στην Αλμπέρτα λόγω της απογοητευτικής πορείας της οικονομίας και τα προβλήματα του ενεργειακού κλάδου.

Τα αποτελέσματα έως τις 23.00 [07:00 ώρα Ελλάδας], περίπου μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας, έδιναν στο δεξιό κόμμα αυτό 62 από τις 87 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία οι τόνοι ήταν πολύ συχνά πολεμικοί, ο Κένι δεσμεύθηκε ότι θα ορθώσει το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τους κατοίκους της Αλμπέρτας συγκρουόμενος με τον Τριντό και άλλους πολιτικούς, που διατείνεται πως δεν δίνουν στην επαρχία και το πετρέλαιό της τη σημασία που της αξίζει.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε επιβάλλει φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εντός των ορίων των προσπαθειών της να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Κένι εξήγγειλε πως θα καταργήσει το μέτρο. Ο Τριντό αντιτείνει ότι θα επιβληθεί από την κεντρική κυβέρνηση φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όποια επαρχία δεν καταρτίσει σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρώην ομοσπονδιακός υπουργός, ο 50χρονος Κένι  δεσμεύθηκε να εφαρμόσει πιο αποφασιστικά μέτρα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία.

Τόσο ο Κένι όσο και η Νότλι επέρριψαν στον Τριντό ευθύνες για την έλλειψη προόδου όσον αφορά την υλοποίηση έργων, ειδικά την κατασκευή αγωγών για την εξαγωγή πετρελαίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης