Κίνα: Υπό κράτηση δύο Καναδοί «ύποπτοι για την εθνική ασφάλεια»

Σαφή σύνδεση μεταξύ της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Huawei Μενγκ Ουάνγκζου και των δύο Καναδών πολιτών που κρατούνται στην Κίνα βλέπουν Καναδοί διπλωμάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου για το αντίθετο.

Έπειτα από τος δηλώσεις της Καναδού υπουργού Εξωτερικών Κρίστια Φίνλαντ ότι αγνοείται και δεύτερος Καναδός πολίτης και εκτιμάται ότι κρατείται στην Κίνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε ότι αμφότεροι οι δύο Καναδοί κρατούνται στην Κίνα, καθώς είναι ύποπτοι για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και διευκρίνισε ότι ερευνώνται οι περιπτώσεις και των δύο.  

Ο Καναδός επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ και ο Καναδός πρώην  διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ, ο οποίος εργάζεται για το think tank  International Crisis Group, συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μάικλ Σπέιβορ είναι επιχειρηματίας με έδρα την Νταντόνγκ, κοντά στα σύνορα Κίνας - Βόρειας Κορέας, με την κυβέρνηση της οποίας έχει μεγάλο δεσμό. Ο πρώην διπλωμάτης εργάζεται για το think tank  International Crisis Group.  

Σε κάθε περίπτωση, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί ενδεχόμενης παρέμβασής του στην υπόθεση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά κάλεσε τις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιούν υποθέσεις έκδοσης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης