Κίνα και Ινδία από το 2016 στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας

Κινα

Οι κουρασμένες οικονομίες της Δύσης δεν μπορούν πια να ανταγωνιστούν τις αναδυόμενες αγορές και κυρίως αυτές της Κίνας και Της Ινδίας. Έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να χάσουν τη θέση της πρώτης παγκόσμιας οικονομικής δύναμης το 2016, καθώς θα τις ξεπεράσει τότε η Κίνα ακολουθούμενη από την Ινδία.

Στην έκθεσή του για την παγκόσμια ανάπτυξη με ορίζοντα το έτος 2060, ο ΟΟΣΑ αναμένει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% ανά έτος κατά μέσον όρο, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς και των προηγμένων χωρών.

Λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τους, το συνολικό ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας θα ξεπεράσει εκείνο των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G7) μέχρι το 2025. Θα είναι 1,5 φορές πιο σημαντικό έως το 2060, ενώ το 2010, αντιπροσώπευε λιγότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της G7, διευκρινίζει ο ΟΟΣΑ.

Οι οικονομίες που γερνούν, όπως η Ιαπωνία και εκείνες της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει σταδιακά να παραχωρήσουν έδαφος σε χώρες με νεότερους πληθυσμούς, όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης