Κέρι: Πιθανότερη μια ένοπλη σύρραξη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν

Την έντονη ανησυχία του για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν εξέφρασε ο Δημοκρατικός πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τονίζοντας ότι ηγέτες της περιοχής τον είχαν πιέσει στο παρελθόν για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης.

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία είχε διαπραγματευθεί το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία που υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) βάσει της οποίας η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να μην επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.

Αποχωρώντας από τη συμφωνία τον Μάιο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε πιθανότερη μια ένοπλη σύρραξη στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κέρι μιλώντας στο ινστιτούτο μελετών Council of Foreign Relations, ενώ πρόσθεσε ότι «ορισμένοι θα το λάτρευαν αν έβλεπαν τις ΗΠΑ να βομβαρδίζει το Ιράν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα επέκρινε με σφοδρό τρόπο τον Κέρι διότι συνεχίζει να έχει επαφές και συναντήσεις με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης