Κάλπες και χειροπέδες στην Τουρκια του Ερντογάν - Συνέλαβε Ευρωπαίους παρατηρητές - Διπλή νίκη με 53%

Τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως 'τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές'», καταγγέλλει το PCF.

Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.
Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

ΠΡΟΣ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 58,6%, με καταμετρημένο το 25% των ψήφων, κυρίως όμως από τα εκλογικά τμήματα στην επαρχία. Κρίσιμα για τα τελικό αποτέλεσμα θεωρούνται τα ποσοστά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 54,2% και στην Άγκυρα στο 58,2%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 50%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 60%.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 27%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,6% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 5,6%. 

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 45,38%, 26,77% το CHP του Ιντζέ, 11,66% το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ και το φιλοκουρδικό HDP 7,65%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης