Κάηκε ολοσχερώς το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο της «Τσινετσιτά»

Τσινετσιτά

Το «στούντιο πέντε» των ιστορικών κινηματογραφικών εγκαταστάσεων της «Τσινετσιτά», στην ιταλική πρωτεύουσα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε κατά την διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο της «πόλης του σινεμά», όπου είχε γυρίσει τα περισσότερα κινηματογραφικά του έργα ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελλίνι, ενώ, πιο πρόσφατα, είχαν χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικές σειρές της ιταλικής τηλεόρασης Rai και εκπομπές του μπερλουσκονικού ομίλου «Μέντιασετ».

H αστυνομία περισυνέλεξε χρήσιμο, για τις έρευνες, υλικό, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται, το συμβάν να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

Οι πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν γύρω στην μία και τριάντα μετά τα μεσάνυχτα, όταν σήμανε συναγερμός. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης ένας από τους πυροσβέστες τραυματίσθηκε ελαφρά.

Τις ημέρες αυτές, οι 220 εργαζόμενοι της Τσινετσιττά, συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, κατά του σχεδίου συρρίκνωσης των κινηματογραφικών στούντιο.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα των εργαζομένων, που έχουν στήσει σκηνές μπροστά στην κεντρική είσοδο των εγκαταστάσεων, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την απόλυση μέρους του προσωπικού, την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου μέσα στον χώρο των «studios» και την ανάθεση πολλών εργασιών (όπως της δημιουργίας σκηνογραφιών) σε εξωτερικές εταιρίες.

Γνωστά ονόματα του σινεμά και της τέχνης γενικότερα, έχουν απευθύνει έκκληση στον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και στον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ζητώντας τους να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει το σχέδιο διάλυσης της Τσινετσιττά.

Στους υπογράφοντες, συμπεριλαμβάνονται οι Φράνκο Νέρο, Τζουσέππε Τορνατόρε, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Κώστας Γαβράς, Κεν Λόουτς, Μπερτράντ Ταβερνιέ και Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης