Ιταλικός τύπος: Η ελληνική κρίση και η γενική απεργία

Ιταλικός τύπος

Εκτενείς αναφορές στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και στη σημερινή γενική απεργία κάνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

«Οι επιπτώσεις της σημερινής απεργίας στην Αθήνα έγιναν ήδη αισθητές στον τομέα του τουρισμού», γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου, «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».

«Από το λιμάνι του Πειραιά, δεν απέπλευσε ούτε ένα πλοίο και η παντελής απουσία μέσων μεταφοράς δεν επέτρεψε στους επισκέπτες να φτάσουν στο κύριο αξιοθέατο της πόλης, την Ακρόπολη», προσθέτει η «Κοριέρε».

«Στη γενική απεργία, καθρεφτίζεται η παράλυση της ελληνικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά το κανάλι Rai Tre, της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης. «Μέσα σε λίγες ώρες, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στο τελεσίγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Τα νέα μέτρα λιτότητας πρόκειται οπωσδήποτε να επιδεινώσουν την ήδη βαρύτατη ύφεση, αλλά οι Μέρκελ και Σαρκοζί τα θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του νέου δανείου στην Αθήνα», προσέθεσε το Rai Tre.

Η πρόταση για ειδικό «δεσμευμένο» λογαριασμό, στον οποίο θα κατατίθενται τα κονδύλια προς στήριξη της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται «ακραία» από τη δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα «Ουνιτά» γράφει ότι «στην Αθήνα, εκτός από «κρίση» η λέξη που ακούς πιο συχνά είναι «αλληλεγγύη». Όλο και περισσότεροι έμποροι, συνταξιούχοι, ψαράδες, προσφέρουν από το υστέρημά τους, για να βοηθήσουν όσους έχουν βρεθεί, ξαφνικά, χωρίς τίποτα».

Σύμφωνα με την «Ουνιτά», «όλοι, πλέον, στην Ελλάδα έχουν καταλάβει ότι πολλά από τα σημεία του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν λανθασμένα και άστοχα. Προσπαθούν, λοιπόν, να περιορίσουν τις μελλοντικές ζημιές, αλλά η ελληνική θέση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι εκ των πραγμάτων ανίσχυρη».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa αναδημοσιεύει δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία υπογραμμίζεται ότι «στην παρούσα φάση, υπάρχουν σενάρια, που αφορούν τη δυνατότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά δεν υπάρχει πρόθεση να τους δοθεί έκταση».

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης