Ιταλία: Πέφτει η κυβέρνηση Μόντι για την οικονομική της πολιτική

Πέφτει η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία μετά την αποχώρηση της μπερλουσκονικής δεξιάς από κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία. Η Δεξιά ανακοίνωσε ότι επιλέγει πλέον την αποχή στη Γερουσία αλλά και από το Κοινοβούλιο.

Αυτή η κίνηση επιδέχεται ερμηνείες ως προς εάν υφίσταται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2013.

Ο εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) στην ιταλική Γερουσία ανακοίνωσε πως η κεντροδεξιά «στο εξής επιλέγει την αποχή ως στάση έναντι της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι». Αργότερα το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα απέχει και από τη ψηφοφορία στη Βουλή: «Η αποχή μας ξεπερνά το συγκεκριμένο μέτρο. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», εξήγησε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, εκπρόσωπος του Pdl στη Βουλή.

Προηγήθηκε η αποχώρηση των κεντροδεξιών γερουσιαστών πριν την ψηφοφορία επί οικονομικών μέτρων που είχε λάβει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό σχήμα. Η κυβέρνηση κέρδισε μεν την ψήφο εμπιστοσύνης (με μόνο 127 «ναι»), ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς αμφισβητείται εάν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει πλέον την πλειοψηφία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης